fredag 19 juli 2024

Strejkvakterna – gärna julledigt men först ett rejält kollektivavtal

Läs också
Strejkvakterna Robin Paulrud och Carl Stern från IF Metall utanför Teslas leveranscenter i Huddinge. Foto: Vera von Otter

Samtidigt som konflikten mellan IF Metall och Tesla trappas upp står strejkvakterna stadigt utanför biltillverkarens anläggning i Huddinge industriområde. Fackförbundets röda banderoller har synts på Lännavägen sedan den 27 oktober, men vad gör de egentligen där?

I tisdags trappades den uppmärksammade konflikten mellan Tesla och den svenska fackföreningsrörelsen upp ytterligare när Tesla stämde Postnord och Transportstyrelsen, vilket Dagens Industri var först med att rapportera om. Samma dag begav sig Nytt i Flempan till Huddinge industriområde för att kolla läget utanför Teslas leveranscenter där.

Sedan IF Metall slog upp sitt tält på Lännavägen den 27 oktober har deras strejkvakter stått där varje dag. Tisdagen den 28 november var det Carl Stern och Robin Paulrud som hade vaktpasset. 

Vad gör ni här ute egentligen?

– Vi pratar med alla som kommer hit och berättar vad konflikten mellan Tesla och IF Metall handlar om. Vi träffar många privatpersoner som kommer för att hämta sina nya bilar. Vissa är skeptiska till att vi står här ute medan andra har “Tesla-skam” och uppmuntrar vårt jobb, säger Carl Stern, ombudsman på IF Metall i Stockholm.

Pratar ni med personalen som jobbar här?

– Vi känner flera av dem som jobbar här sedan innan den här konflikten startade. Nu ser vi dem när de kommer till jobbet på morgonen men vi uppfattar det som att de inte längre vågar prata med oss. Ibland ser vi en person som verkar vara chef och han hälsar inte heller, säger Carl Stern.

IF Metalls tält utanför Teslas anläggning. Enligt fackets representanter har väktare från Securitas varit här sedan ett par veckor tillbaka och kontrollerat vilka som kommer in på anläggningen. Foto: Ivana Vujic

IF Metalls strejkvakter står vid alla Teslas verkstäder och anläggningar i Sverige. Totalt behövs det mellan 60 och 80 personer varje vecka för att bemanna alla tält. Carl Stern och Robin Paulrud säger att uppdraget är viktigt för hela arbetsmarknaden. De är beredda att stå vid tälten i ur och skur.

Snart är det jul, får ni någon ledighet?

– Vi kommer att vara här i mellandagarna. Vi står här så länge de har öppet, om de jobbar övertid där inne så gör vi det här ute också, säger de.

Nytt i Flempan har utan framgång sökt representanter för Teslas leveranscenter i Huddinge för en kommentar.

Flera fackföreningar har anslutit sig till IF Metalls strejk genom så kallad sympatiblockad av Tesla, på bilden syns fackförbundet Byggnads plakat vid Lännavägen. Foto: Vera von Otter
Detta handlar konflikten mellan Tesla och IF Metall om

IF Metall kräver att Tesla ska teckna kollektivavtal. Efter flera år av misslyckade förhandlingar inledde IF Metall en strejk på Teslas bilverkstäder den 27 oktober. 

Fackförbundet uppmanar sina medlemmar, och andra anställda på Tesla, att inte utföra sina arbetsuppgifter. Det är oklart hur många anställda som faktiskt har anslutit sig till strejken.

Andra fackförbund har anslutit sig till IF Metalls kamp för kollektivavtal genom att vidta så kallade sympatiåtgärder. 

I dagsläget har bland annat Transportarbetareförbundet, Elektrikerförbundet, Målarna, Byggnads och Fastighetsanställdas förbund stöttat IF Metalls strejk genom att blockera allt arbete relaterat till Tesla.
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami