lördag 25 maj 2024

Rymddagen – gemensam satsning av Rymdstyrelsen och Södertörns högskola

Läs också

Den 25 november genomfördes en temadag på Södertörns högskola för att främja forskning och samtal om rymden. Forskare från både Södertörns högskola och Rymdstyrelsen höll föreläsningar under dagen.

Foto: Privat

Nytt i Flempan pratade med Rymdstyrelsen för att få veta vad som ligger bakom initiativet och varför de har valt att göra detta tillsammans med Södertörns högskola.

Vad är syftet med den här dagen?

– Vi från rymdstyrelsen vill visa på bredden av rymden och visa att den är en del av oss samt illustrera hur viktig rymden faktiskt är i vardagen i bredare benämning än bara raketuppskjutningar, utan också som en maktstruktur i världen. Vi ville samarbeta med Södertörns högskola just av den anledningen. Södertörn är ju en skola som är väldigt fokuserad på samhällsvetenskap och humaniora. Vi brukar vanligtvis samarbeta med skolor som KTH och Chalmers som är mer tekniskt inriktade men denna gången ville vi fokusera på andra aspekter av rymden i förhållande till människan, säger Jonas Appelberg.

Jonas Appelgren. Foto: Privat

En av dem som deltog som föreläsare under den aktuella dagen är Clas Svahn, mångårig journalist på dagens nyheter och internationell samordnare på UFO-Sverige. Vi fick även tillfälle att prata med honom efter hans föreläsning för att fråga varför det är så viktigt att prata om rymden.

Varför är du här idag?

– För att jag har blivit ombedd att komma hit haha! Nej men framförallt så är jag här för att det är jätteviktigt att tala om rymden och jag är uppväxt som amatörastronom och läste bara rymdböcker som liten. Jag vill veta så mycket jag kan om den fantastiska världen vi lever i och rymden är ju en enorm del av vår tillvaro.

Varför är rymden viktig att utforska och bevaka?

– Det är ju två saker som gör att det är viktigt, dels så ställer det vetenskapen på sin spets och tvingar oss att ta all forskning ett steg längre vilket gör att vi får uppfinningar och genombrott som vi aldrig hade fått annars, som gynnar oss alla på jorden. Sen är det också så att det handlar om oss människor och hur vi tänker om den värld vi lever i, och att jorden inte bara är en liten klump i kosmos utan det finns en enorm värld där ute. Alla byggstenar till liv finns överallt i rymden inte bara här.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami