onsdag 18 september 2024

Genusvetardagen 2024: “Vad gör genusvetare hela dagarna?”

Läs också
Foto: Filip Rybacki

Den årliga Genusvetardagen har anordnats sedan 2006 på Södertörns högskola. Årets tema blev “Vad gör genusvetare hela dagarna” och doktorander inom genusvetenskap bjöds in för att berätta om hur man tar sina studier vidare inom genusvetenskap.

Den öppna föreläsningen bjöd in alumner för att dela erfarenheter från arbetslivet och för att ge vägledning när studenterna ska välja praktikplatser. Dessutom delades priset Årets Simone ut till de studenter som skrivit bästa uppsats på kandidat- och magister/masternivå föregående år.

Alumner och doktorander

Eftermiddagen bjöd också på två panelsamtal, ett med doktorander inom genusvetenskapen och ett andra med alumner från genusvetenskapsprogrammet. Under samtalen fick de bland annat dela med sig av sina bästa tips till blivande genusvetare. Alumnen Moa Johansson berättade i panelsamtalet att man ska våga stoltsera med sin genusutbildning.

– Arbetsgivare vill ha mångfald och vart man än riktar in sig på senare i livet har man alltid har nytta av sin bakgrund inom genusvetenskap, säger Moa Johansson.

Hon har fått med sig det kritiska tänkandet och hon ser strukturer och hur saker fungerar på ett helt annat sätt.

Doktoranderna var enade om en sak; att understryka vikten av intresse och vikten av att ha en hjärtefråga innan man ger sig ut i forskningsvärlden. Deras mål är att författa varsin bok om sina resultat i framtiden. Men än så länge är de bara i början av sina forskningskarriärer.

Prisutdelningen Årets Simone 

Under eftermiddagen delades även priset Årets Simone ut. En master och en kandidatuppsats hyllades. I år vann Caroline Bruzelli på kandidatnivå med uppsatsen “Hard to type with one hand: Att göra genus och sexualitet i lättklädda livestreams på Twitch.tv

På magister nivån var det Thea Ahlgren som fick priset för sin uppsats med titeln “Fjärliar i bärnsten och det eviga flickskapet: Om flickkvinnans omöjliga åldrande och skeva begär hos Sara Strindberg”

Thea Ahlgren (Vänster) och Caroline Bruzelli (Höger) Foto: Filip Rybacki

– I grunden är det framför allt för att jag har kombinerat mina två största intressen. Rent teoretiskt sett har jag alltid under mina år inom gensvetenskapen rört mig mot kritiska femininitetsstudier. Det är viktigt att ha hjärtat i projektet, säger Thea Ahlgren när Nytt i Flempan frågar om hur hon valde sitt uppsatsämne.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami