tisdag 10 september 2024

Gör ditt eget sedelpapper på Tumba bruksmuseum

Läs också

På Tumba bruksmuseums populära visningar får du lära dig hur sedelpapper tillverkas. Alla deltagare ges också möjlighet att skapa sitt alldeles eget papper.

Visningarna är hjärtat i vår verksamhet, säger museichef Elin Ekeroth Kjellgren.

Gör ditt eget sedelpapper på Tumba bruksmuseum. Foto: Jens Mohr.

Tumba bruksmuseum har funnits sedan 2005 och är en plats där det finns mycket historia om Sveriges pappersbruk. Elin Ekeroth Kjellgren som är chef på museet berättar att visningen av sedelpapper är en idé som de har tagit över från det gamla museet, Kölnan, som startade 1968. När det nya museet öppnade bestämde museet sig för att bevara visningen eftersom den var väldigt populär. Nu tar de emot stora som små sällskap och planerar att fortsätta så med tanke på hur populär den är.

– Det här är en visning som är hjärtat i vår verksamhet, säger Elin.

En kvinna besöker visningen för andra gången. Nu är hon här med sin dotter. 

– Mitt barn gillar att skapa så jag kände att det var en bra idé att ta med henne hit så hon får skapa sitt egna papper. Man skapar även minnen eftersom man får pappret hemskickat via posten. 

Det är i Röda Magasinet du kan ta del av visningen av hur man tillverkar sitt eget sedelpapper, vilket du även får möjlighet att testa. Josefin Radler som har jobbat på Tumba Bruksmuseum i tio år förklarar att papper oftast är gjort av trä, men det gäller inte våra kontanter. 

– Sedelpapper är nämligen tillverkat av bomull och inte av trä som annat papper brukar vara.

Under visningen går personalen igenom från start vilka maskiner som används, hur bomullen blandas ut med vattnet till hur bomullen fångas upp och trycks till sedelpapper. Visningen fångar in dig i en historisk tidsmaskin och där får du uppleva hur det var att skapa sedelpapper och trycka vattenmärken. 

På museet går det att besöka flera olika hus som bevarats sedan 1700-talet där papper har tillverkats. Man kan även besöka hus där människor som tillhörde bruket levt och gått i skolan. Det är även möjligt att besöka Botkyrkas första brandstation med en utställning som visar utvecklingen av brandskyddet vid bruket.

Safia Ben Hamou

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami