lördag 5 oktober 2024

Gräsmattor blir blomsterbuffé för Huddinges pollinatörer

Läs också
Kristin Lundvall / Blomsterprakt vid en av Huddinges vägkanter. Foto: Kristin Lundvall

Huddinge kommun har sedan 2020 arbetat med att göra om artfattiga gräsmattor till blommande ängar. Med statliga pengar från Naturvårdsverket har projektet “Ängar i staden” skapat helt nya förutsättningar för kommunens insekter och fjärilar.

Enligt Kristin Lundvall som är ekolog på Huddinge kommun har resultatet varit över förväntan. Hon berättar att det redan första sommaren var fullt av bin vilka inte kom till de kortklippta gräsmattorna. 

– Vi blev själva förvånade över hur snabbt det gick, det är häftigt! säger Kristin Lundvall.

Pollinering bidrar till ett fungerande ekosystem och har därmed stor betydelse för samhället. Idag hotas pollinatörer på olika sätt vilket på sikt kan leda till minskad biologisk mångfald. Pollinatörer har en stor betydelse för livsmedelsproduktion och är en förutsättning för att kunna få bra skördar.    

Naturvårdsverket har delat ut pengar för att stödja projekt för vilda pollinatörer i Sveriges kommuner. Några som nappade på projektet var Huddinge kommun som såg möjligheten att  förbättra kommunens biologiska mångfald för humlor och fjärilar. De började med att inventera kommunens gräsmattor för att undersöka hur de används och om de har några biologiska värden. Det visade sig att ungefär 50 procent av de inventerade områdena var möjliga ängar. 

– Det finns örter i gräsmattorna som blir blommor om man låter bli att klippa dem. Vi blev förvånade över hur mycket som var potentiella ängar, säger Kristin Lundvall

Den största utmaningen i projektet har enligt Kristin Lundvall varit skötseln av ängsmarkerna, eftersom entreprenörerna som ansvarar för skötseln har maskiner som är gjorda för gräsklippning och inte för slåtter. Moderna gräsklippare är tillverkade för att klippa gräset kort, något som inte går ihop med en traditionell skötsel av ängar. Tanken med “Ängar i staden” var att härma ett gammaldags bruk, där man klipper ängarna en gång per sommar, och låter gräset ligga kvar i en vecka eller två för att torka. En traditionell metod som användes i Sverige under många år innan småjordbrukare fasades ut till förmån för stora gårdar med moderna maskiner.

Kristin Lundvall är glad över att projektet har blivit så lyckat. 

– Det var ett av de roligare projekten som vi har jobbat med, jag har lärt mig mycket på vägen.

Huddinge kommun har som mål att 10 hektar ska vara omställd till ängsmark under till 2025.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami