söndag 26 maj 2024

Gustav, 12, bestiger Mount Everest i Huddinge

Läs också

Nästan varje dag går Gustav uppför Flottsbrobacken, hans mål är att gå 86 vändor i backen vilket motsvarar lika många höjdmeter som världens högsta berg, Mount Everest.

Flottsbroeverest i Huddinge. Foto: Annelie Hollén

Gustav försöker klämma in en vända per dag och ibland tre vändor på lediga dagar, men ibland hinner han inte med det på grund av skola och innebandyträningar.

– Målet är först och främst att ta mig till samma höjd som Mount Everest, men jag ser det också som en träning inför att bestiga Kebnekaise som jag vill göra om några år, säger Gustav. 

Flottsbro Everest som är utmaningen Gustav deltar i, är utmaningen som går ut på att gå tillräckligt många vändor upp och ned för Flottsbrobacken så man till slut, teoretiskt, har bestigit Mount Everest utan att behöva lämna Huddinge. 

Utmaningen som startade under pandemin är inte låst till specifika backar. Så länge man vet hur många höjdmeter man går upp för så kan man gå i vilken backe som helst. De flesta deltagarna väntar tills att snön har smält i backen innan de börjar. 

Gustav Segerdahl deltar för första gången i år och han har verkligen inte väntat tills snön har smält. Gustav har redan slutfört över en fjärdedel av utmaningen och han tänker inte stanna där.

– Det som fick mig att anta den här utmaningen var att jag tidigare år sett i tidningen om andra personer som deltagit. Så när mamma berättade för mig att det kommer vara i år igen så ville jag vara med direkt, berättar han.

Han har också lite andra personliga mål med utmaningen.

– Jag gör det mest för att det är en rolig grej, men jag siktar på att göra sista etappen och klara utmaningen på min födelsedag i slutet av juni. Då blir det ett litet extra firande på “toppen”. Sen så vill jag också komma före mannen som brukar vinna den här utmaningen.

Annelie Hollén, verksamhetsansvarig på Korpen Huddinge-Botkyrka som ligger bakom utmaningen, menar att den passar alla åldrar och att vem som helst kan anta utmaningen.

– Det här är en utmaning för de som vill nå toppen av Mount Everest fast på hemmaplan, och utmaningen pågår från april till slutet av oktober. Det som är så bra med detta är att man kan göra det när man själv har tid och man kan gå hur mycket eller hur lite man vill, säger Annelie Hollén.

Här i Huddinge har utmaningen nu över 100 personer som deltar.

– Jag tror det blivit så populärt för att det inte kostar så mycket och folk kan komma ut och röra på sig när de själva kan och vill. Att gå upp och nedför en backe kräver inte så mycket av deltagaren. Sen tror jag också att appen där man kan se hur högt man kommit och vilka andra berg man bestigit på vägen motiverar deltagarna lite extra, det blir som en kul grej och en bra träning.

Jesper Koskinen

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami