tisdag 17 september 2024

Gustav Amberg: “Självklart att avsluta alla samarbeten”

Läs också

Södertörns högskola beslutade att avsluta samtliga samarbeten med Ryssland och Belarus. Beslutet var självklart efter viss diskussion.

Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina uppmanade  Regeringen Sveriges lärosäten att avsluta alla typer av samarbeten och kontakter med forskningsfinansiärer och institutioner i Ryssland och Belarus. 

Gustav Amberg, rektor vid Södertörns högskola, betraktade beslutet om att avsluta alla samarbeten som ganska självklart. Trots detta lyfter han vikten av att hålla en diskussion vid den här typen av dramatiska händelser. 

– Vi drar igång vår krisorganisation. Där vrider och vänder vi på saker för att inte ta förhastade beslut, men slutsatsen var enkel och tydlig, säger Gustav Amberg. 

Södertörns högskola avslutade två studentutbytesavtal efter Regeringens uppmaning. Gustav förklarar att det finns stora forskningsintressen kring hela det forna östblocket. Där finns det många kontakter som inte avslutats men det har fastställts att det inte finns några formella avtal med den ryska staten. 

Under en pressbriefingen den 2 mars säger Hans Adolfsson, vice ordförande för Sveriges Universitet- och Högskoleförbund (SUHF), att en nära dialog skall föras med Sveriges universitet och högskolor, med andra myndigheter och med de nordiska länderna. Gustav menar att dialogen har fungerat bra.

– Vi har lärt oss efter pandemin. Vi är ett 40-tal rektorer som kan samlas snabbt, från ena veckan till den andra. Där kan vi öppet fundera över vad vi ska göra, säger han. 

Andreas Åkerlund, rektorsråd för internationalisering vid Södertörns högskola menar att uppmaningen inte inneburit någon större omställning. Det har redan innan invasionen varit svårt att sluta formella avtal med ryska lärosäten, dessutom fanns det inte några avtal med Belarus.

– Här ska man minnas att svenska myndigheter redan hösten 2020 avråddes från samarbete med Belarus på grund av valfusket och hur oppositionen behandlades, säger Andreas. 

Hösten 2021 inrättades ett stödprogram för riskutsatta forskare med placering vid Södertörns högskola. Programmet finansieras av Östersjöstiftelsen som temporärt har valt att utöka antal forskningstjänster från en till sex platser. 

– Det finns inga formella begränsningar men till en början har det i praktiken handlat om forskare från Ukraina, då skyddsbehovet just nu är mycket stort. Det är svårt att fastställa skyddsbehovet för forskare i Ryssland och Belarus, säger Andreas. 

Flaggor på Södertörns högskola i solidaritet till Ukraina. Foto: Emil Annetorp
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami