söndag 19 maj 2024

Hågelbys 4H kämpar på i lågkonjunkturen

Läs också
Djurskötare Julia med lamm. Foto: Amanda Grundström

Några minuter från Tumba station finns Hågelby 4H-gård med massor av djur som man kan se.  Nytt i Flempan träffar djurskötaren Julia som visar hur arbetet går till på gården. Den ideella föreningens ekonomi är tuff och allmänt intresset styr framtiden.

Hågelbys 4H-gård är öppet året runt och har en bred målgrupp, allt från treåringar till pensionärer och alla är alltid lika intresserade. Förutom gården finns här bland annat ett café där man kan ta en fika och fina promenadslingor.

En annorlunda vardag

Heltidsanställda djurskötaren Julia, 23, visar runt på gården medan hon förklarar hur allt går till. Hon har jobbat tre år på gården och är en av totalt fyra stycken fast anställda och cirka fem aktiva timanställda som jobbar eftermiddagar. Förutom det tar gården emot praktikanter från gymnasium och har helgskötare, allt volontärt. 

Får, gris, häst, höns, kanin och get är djuren som bor på gården. Arbetsdagen börjar tidigt på morgonen med att Julia låser upp stallet och kollar status, det har varit speciellt viktigt nu under lammsäsongen. Efter det får djuren mat och släpps ut i hagarna. Sammanhållningen är god och kollegorna jobbar väldigt nära varandra hela tiden. Julia förklarar att kommunikation är A och O när man jobbar med djurhållning.

— Det räcker med att en har för mycket så kommer någon direkt och hjälper till. 

Ingen dag är den andra lik och kan inte jämföras med ett vanligt kontorsjobb. Man får styra sin vardag relativt mycket.

— Variationen är bred. Man kan komma till jobbet och så vet man inte om man ska förlösa två lamm eller om man ska sitta och designa skyltar på datorn.

Hågelby 4H-gård. Foto: Amanda Grundström

Ideellt arbete hjälper

Gårdens framgång beror dels på allmänintresset men Botkyrka kommun bidrar med bidrag som täcker en tredjedel av gårdens omsättning. Det aktuella läget i världen ökar kostnaderna vilket påverkar gårdens ekonomi. 

—  Färre anmäler sig till våra aktiviteter då även familjer behöver spara pengar. 

Men genom det ideella engagemanget med helgskötare så hjälper det gården att dra ner på kostnaderna. Inför framtiden hoppas gården också få större sponsorsamarbete med företag.

Läs mer om Hågelby:

UR ARKIVET: Eldsjälen från Botkyrka som sprider kärlek

Hågelby 4H-gård bjuder in till öppet hus

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami