torsdag 30 maj 2024

Hallå där, Anders Lindgren!

Läs också

Anders Lindgren jobbar på Tumba gymnasium som filmlärare på estetprogrammet. Här berättar han vad de lär ut på filmlinjen och att det var filmerna han inte fick se som väckte filmintresset.

Anders Lindgren. Foto: Alma Falkenstad

Var kommer ditt filmintresse ifrån?

– En anledning är att jag som liten inte fick se västernfilmer på TV. Ett annat skäl var att jag följde med min kusin som skötte projektorn i Folkets hus i Skoghall. Ytterligare ett skäl var att jag satt i styrelsen på filmhuset i Karlstad.

Hur kommer det sig att du blev lärare i film?

– Jag blev först lärare i ljud, vid sidan om det jobbade jag med filmproduktioner. När de lade ner ljudutbildningen blev det lätt för mig att gå över till filmutbildningen. Mitt filmintresse gjorde att jag blev lärare.

Vad lär sig eleverna på filmlinjen?

– Eleverna lär sig allt inom filmproduktion. Redigering, livesändning, manusskrivande, casting och att leta inspelningsplatser.

Vad är roligast att lära ut, det teoretiska eller det praktiska? 

– Det praktiska för där ser man resultatet på en gång, både lärare och elever. Eleverna blir stolta och känner att det inte är omöjligt att producera film. Film är något man gör och det går inte att bara lära ut teoretiskt.

Hur ser framtiden ut?

– På Tumba gymnasium ska vi starta upp en ny spetsutbildning som heter film, TV, fotografi och podcast. Det ska bli spännande med ett nytt grepp. 

Vad såg du senast på bio?

– Avatar: The way of the water

Fakta

Namn: Anders Lindgren

Bor: Stockholm

Yrke: Lärare på Tumba gymnasium

Hobby: Musik, filmproduktion och skrivande. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami