onsdag 29 maj 2024

Hallå där, Angela Wand!

Läs också
Angela Wand visar en av sina pisktekniker. Foto: Petter Hellman

I januari nästa år kommer Angela Wand hålla en kurs i Whip cracking på Subtopia i Alby. På 1800-talet användes Whip cracking av amerikanska cowboys på prärien för att driva fram boskap. Idag är det en konstform som används för att bräcka ljudbarriären genom att skapa ett ”sonic boom”, när stötvågor skapas av ett objekt som färdas snabbare än ljudet.

Hur blev du intresserad av Whip cracking?

– När artisten, Rebecca Tiger och jag tillsammans startade en föreställning som heter The Big Ass BBQ, en cowgirl comedy show som turnerade i nästan åtta år.

Är detta Sveriges första kurs i Whip cracking?

– Jag har bara lärt ut till enskilda personer tidigare så det är mycket möjligt. Jag vet inte om någon annan har hållit kurs i detta tidigare. För mig är detta en pilotkurs för att testa hur det kommer att funka. Det ska bli spännande att se hur det går när vi skall vara flera i samma rum som ska slå, både vad gäller utrymme och för att se hur hög ljudnivån blir.

Var köper du dina piskor, eller tillverkar du dem själv?

– Nej, jag tillverkar inte mina piskor själv men jag vet hur man gör och kommer att lära ut det på kursen. Själv köper jag mina piskor av vänner i USA som tillverkar dem.

Vad får man lära sig på kursen?

– Olika sätt att slå med piskan på. The Cirkus Crack, The Tasmanian Cutback, The Over Head Crack och The Flick är några namnen på olika tekniker. Jag kommer också att lära ut hur man tillverkar sin egen piska av plast, tejp och andra föremål, så att alla får med sig en egen piska hem vid kursens slut.

Är kursen full?

– Nej, jag har precis fått en ny lokal så det finns plats för fler.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami