Bagare på Spaaks konditori i Tumba som har anor sedan 1920-talet. För Nytt i Flempan berättar Anna Olsson om sitt favoritbakverk, hur konditoriet påverkas av inflationen och om hur mycket de sålde på smörgåstårtans dag i måndags.
Igår var det smörgåstårtans dag, hur firades den?
– Vi sålde smörgåstårta på bit och uppmärksammade dagen via sociala medier. Det är roligt att uppmärksamma vissa temadagar. Vi brukar inte sälja smörgåstårta på måndagar så det blev lite festligt.
Ni sålde över 3500 semlor på fettisdagen, hur många smörgåstårtor sålde ni?
– Vi sålde cirka tjugofem bitar. Det finns inget som slår semlorna, man skulle nästan kunna säga att semmeldagen är det som håller vår bransch levande.
Vad är ditt favoritbakverk?
– Oskars Tårtan är en favorit, den är gjord på mandelbotten och kokt smörkräm. Annars äter jag allt ifrån kanelbulle och mazarin, det beror på vad jag är sugen på.
Hur har er verksamhet drabbats av den nuvarande inflationen? Har ni tvingats höja priserna?
– Det är klart att vi också har märkt att priserna på råvarorna har gått upp. Det går åt mycket grädde och andra mejeriprodukter när vi bakar. Vi har också tvingats höja priserna. Annars har det rullat på, vi har haft en liten ökning i oktober. Det känns som att folk kanske tvingats dra ner på semester och annat, men fortfarande unnar sig att gå på café.
Ni har anor från 20-talet, innebär det att det snart vankas 100 års jubileum?
– Jag tror faktiskt vi redan har passerat 100-år. Det är lite oklart exakt när det startades, men vi vet att det startade på tidigt 20-tal. Vi hade kanske kunnat haft 100-års jubileum, men det kändes lite konstigt.
Anna Olsson |
Ålder: 51 Sysselsättning: Bagare och delägare av Spaaks konditori tillsammans med Magnus Olsson, sedan 1999. Bostadsort: Tumba |