torsdag 30 maj 2024

Hallå där, Bosse Lundgren!

Läs också
Bosse Lundgren på Fritidsbanken i Tumba. Foto: Isabel Sjögren

Administratören och fritidsledaren Bosse Lundgren berättar om framgångskonceptet Fritidsbanken. En verksamhet som länge hyllats av samhället för sitt arbete med att främja folkhälsan, förebygga utanförskap och ge alla en möjlighet till en meningsfull fritid. 

2013 öppnades den första Fritidsbanken i Forshaga kommun av diakonen Carina Haak. Det är en ideell förening, som därefter har fortsatt växa och nu finns i över 40 procent av Sveriges kommuner. 2019 öppnade verksamheten i Tumba. 

Kan du berätta om verksamheten?

– Fritidsbanken är som ett bibliotek, fast med fritidsutrustning. Här kan man låna skidor, tält, inlines, nästan allt man kan tänkas behöva för en aktiv fritid – helt gratis.

Varför är det här viktigt? 

– Framförallt tycker jag att det är viktigt för folkhälsan, vi får folk att röra på sig. Men också för miljön, att man faktiskt använder saker tills de inte går att använda längre. Sen är det väldigt betydelsefullt att ge alla en möjlighet att hitta en hobby eller ett intresse, det ska inte bara vara för dem med pengar.

Vad betyder det här arbetet för dig?

– Det betyder massor, det känns viktigt. När det kommer in en man på 50 år som inte har bott i Sverige så länge och säger att han vill lära sig att åka skridskor – då känner jag bara “yes!”. Det är så häftigt.

Från 2022 till 2023 har ni ökat er utlåning med 300 procent, vad beror det på?

– Jag tror att vi har spridit oss mycket mun-till-mun. Folk som lånar här är väldigt nöjda och glada i oss och verksamheten, då sprider det sig snabbt. Det är heller inte “pinsamt” att låna begagnade saker, som jag upplever att det var mer förut. Folk blir smartare helt enkelt och inser att det här är smart!

Vad drömmer ni om i framtiden? 

– När det gäller hela verksamheten vi vill finnas i alla kommuner. När det gäller vår verksamhet i Tumba så är drömmen att få en större lokal. På vintern framförallt är det knökfullt med folk här inne och kön ringlar sig långt utanför dörren.

Tror ni att drömmen kan bli verklighet? 

– Ja, det tror vi. Kommunen är mycket nöjda med vårt arbete och ser att våra utlåningar bara fortsätter att öka, så det känns hoppfullt inför framtiden.

Bosse Lundgren
Ålder: 57
Arbete: Fritidsbanken, Tumba
Boende: Tumba
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami