tisdag 21 maj 2024

Hallå där, Cemîl Karahan och Hichem Nehdi!

Läs också
Cemîl Karahan (t.v) och Hichem Nehdi (t.h) sitter båda i Körkortsinitativets jury. Foto: Amanda Annasdotter Sagedal

Cemîl Karahan och Hichem Nehdi är två av föreningen Området IF:s grundare. För sjätte året i rad erbjuder de, inom ramen för Områdets årliga körkortsinitiativ, tio ungdomar ett kostnadsfritt körkortspaket.

Vad är Området IF?

– Det är vår hela bas, det är föreningen. Vi gav den namnet ”Området” för att vi inte ville göra någon skillnad på om man bor på andra sidan järnvägen eller här. Vi vill att alla ska känna sig välkomna.

Hur länge har Området IF funnits?

– Den registrerades 2017, men vi har varit aktiva sedan slutet av 2014.

Vad är Körkortsinitiativet?

–  Vi erbjuder tio personer åt gången ett kostnadsfritt körkortspaket, med böcker, 30 körlektioner, sex teorilektioner, halkbana, lån av bil till uppkörning. Det började med att vi ville hjälpa de som hade det lite struligt att komma ut i arbetslivet. Vår tanke var att om vi hjälpte dem att ta körkort, skulle det kunna leda till jobb. Det var vårt första försök att söka pengar. Vi fick sådär 40–50 000 kronor. Men vi insåg snabbt att pengarna inte räckte till.

Så vad hände?

–  Av en slump träffade vi en person som blev intresserad av vårt projekt. Han frågade vad problemet var, varför vi inte bara startade upp. Vi sa att det saknades pengar. Han sa att han skulle betala. Det har han gjort sedan dess, under alla år. Det är en stor drivkraft, det också, att det finns människor som verkligen bryr sig. 

Hur många har ni hjälpt?

– Det är inte alla som klarar utbildningen, men hittills har 34 ungdomar tagit körkort genom Körkortsinitiativet.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami