måndag 22 april 2024

Hallå där, Emma Kihl!

Läs också
Emma Kihl lägger fram sin avhandling om den finlandssvenska poeten Agneta Enckell 1 december. Foto: Anna Hartvig

Emma Kihl är doktorand i litteraturvetenskap och nästa person som disputerar på Södertörns högskola. 1 december lägger hon fram sin avhandling “Äventyrliga utföranden”. En poetisk text som avslutas med avsnittet “Poängen med att inte dra slutsatser“.

Utan att dra slutsatser – kan du  säga något om avhandlingen?

– Det handlar om den finlandssvenska poeten Agneta Enckells poesi och hur jag har läst hennes dikter utifrån den belgiska filosofen Isabell Stengers tänkande. De har överraskande många beröringspunkter. Båda förhåller sig politiskt och iakttar förstörelsen av det kollektiva och av ekologiska system.

Vad väckte intresset för just Agneta Enckells poesi?

– Det var något som kändes irriterande och krävande med hennes dikter. Det var faktiskt likadant med Stengers tankar, att det var något med det otillgängliga som lockade mig. 

Vilka har utmaningarna varit för dig som har valt att skriva om dem?

– Det har varit svårt att hålla balansen mellan hur mycket utrymme Enckell respektive  Stengers och jag själv skulle få i texten. Sedan var det en utmaning att språket inte  skulle bli för abstrakt. Nu är det härligt att äntligen kunna hålla flera års arbete i handen!

Om man blir nyfiken på att läsa Enckell – var tycker du att man ska börja?

– Jag skulle börja med hennes debut “Förvandlingar mot morgonen” från 1983. Den utspelar sig i en vardaglig tristess under en hypotetisk atomvinter och berör såväl politiska miljöfrågor som effekter av privatisering men i en ton som är både vardaglig och humoristiskt ifrågasättande. 

Hur tänker du fira nu när du är färdig med avhandlingen?

– Storslaget, hoppas jag!

Emma Kihls avhandling finns att läsa på högskolans databas för digital publicering DiVA. Agneta Enckells debut är svårare att få tag i men går att hitta på de större biblioteken.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami