onsdag 29 maj 2024

Hallå där, Evelina Cortes!

Läs också

Evelina Cortes är utbildad sjukgymnast och har sedan 2016 jobbat som enhetschef inom olika rehab-kliniker. Vid sidan av chefsuppdraget är hon huvudtränare för Botkyrka Academys enda flicklag. Nytt i Flempan har fått en pratstund med Evelina om flick- och damfotboll och vikten av representation av kvinnor med invandrarbakgrund. 

Evelina Cortes framför en vägg av blommor
Evelina Cortes. Foto: Privat

Man hör ibland att klubbarnas resurser fördelas olika mellan flickor och pojkar, hur ser det ut i Botkyrkas flicklag? 

– Jag har varit i flera organisationer och har varit med och startat Botkyrkas flicklag för ett år sedan. Det känns helt jämställt. Det är samma som för killarna. Men som för alla har vi svårt att få tider. 

Hur har det varit på andra ställen? 

– Ibland har vi fått ärva utrustning eller tvingats vänta länge på att få den. Men här i Botkyrka är det enda problemet träningstider. Det är olika anledningar till det. Många lag i kommunen vill ha populära träningstider. Då händer det att vi får samsas med killarna och det är jättepositivt. Det har inte alls varit så att killarna tänker “här kommer tjejerna” eller “tjejer kan inte”. 

Kvinnor med invandrarbakgrund är underrepresenterade i det svenska damlandslaget, hur kommer det sig? 

– Jämför man med England och Frankrike är det stor skillnad (större representation i Frankrike, red. anm.). Sverige lutar varken åt det ena eller andra hållet. Men utvecklingen går framåt. Nya spännande tjejer kommer fram i ungdomslandslagen Till exempel Evelina Duljan. 

Nu har vi Asslani (Kosovare), Janogy (Madelen) och Musovic (Zecira) i landslaget. Janogy är den första kvinnan med afrikanska rötter och det är jättekul att hon är med!

Hur viktigt är det att landslaget representeras av spelare med olika bakgrunder?

– Det är otroligt viktigt. Jätteroligt att följa Frankrike för att ta ett exempel. Unga tjejer med invandrarbakgrund kan identifiera sig med spelarna i det franska landslaget och det gör dem glada. 

Vad kan man göra för att få en bättre representation? 

– Det är generellt sett svårt att hålla kvar flickor i fotbollen. Det är några kritiska år då man måste fånga upp dem. Under den perioden måste man lägga mer fokus. Då kan representationen i sig bli en stark motivator.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami