onsdag 22 maj 2024

Hallå där, Grace Caspers!

Läs också
Grace Caspers har nattvandrat sedan augusti. Foto: Minna Haqanyar

Eldsjälen Grace Caspers från Sätra nattvandrar i Vårby efter den senaste månadens oroligheter. Hon menar på att ungdomar behöver ses på med kärlek och respekt.

Genom nattvandringen kan vi visa att vi vuxna bryr oss.

Hur länge har du arbetat ideellt som nattvandrare och varför?

– Sedan den 17 augusti i år. Jag vill att mina barn ska ha samma förutsättningar som andra barn i Sverige. Barn från “utsatta områden” ska inte stämplas som “problembarn” eller hamna i utanförskap. Nattvandringen är en förebyggande åtgärd mot exempelvis gängkriminaliteten som vi i dag märker av. Jag vill visa att det finns goda krafter i området som är villiga att göra skillnad.

Är du inte rädd för din egen säkerhet?

– Nej, jag oroar mig i stället för barnens framtid och deras rätt att växa upp med samma förutsättningar som alla andra.

Vad skulle du vilja säga till politikerna?

– Innan ni börjar fatta massa beslut, kom och träffa oss nattvandrare och få kunskap från oss som har tolkningsföreträde i frågan.

Vad kan staten bidra med för att er verksamhet ska få en större effekt i samhället? 

– Genom att börja öppna upp lokaler, en trygg punkt, för möten och samtal. Nu är det otroligt svårt att hitta lokaler. Så fort man öppnar en dörr, öppnas även dörren till möjligheter. 

Tycker du fler bör engagera sig i nattvandringen?

– Absolut! Vi måste fokusera på att prata med varandra och bygga relationer. Det är svårt att engagera sig utan relationer. För att tystnadskulturen ska krossas måste alla börja prata med varandra, och inte om varandra.

Grace Caspers
Ålder: 46 år
Bostadsort: Sätra
Yrke: Socialpedagog
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami