söndag 19 maj 2024

Hallå där! Grazyna Kulpa

Läs också
Grazyna Kulpa brinner för kulturen i Huddinge kommun Foto: Felicia Sandström

Den ideella kulturföreningen Lyktan vann i år Huddinge kommuns kultur- och fritidspris på 20 000 kronor.  En del av motiveringen var att deras engagemang för kulturen lyser upp den östra delen av Huddinge kommun. Grazyna Kulpa sitter sedan 2005 som ordförande i Lyktan. 

Vad ska ni göra med prispengarna? 

Ha! De är redan borta. 

Hur började ditt engagemang med Lyktan? 

Det började med tre år av hårt arbete, att bevisa att denna verksamhet var värd att satsa på. Jag blev skrattad åt när jag sa att vi skulle ha ett galleri i Skogås centrum. Det är en utopi, sa man till mig, men idag äger en större majoritet av all kulturell verksamhet rum i de östra delarna av kommunen. 

Hur är intresset för föreningen? 

Det går inte bra. Ingen i styrelsen har den tekniska kunskapen som behövs för lyfta upp Lyktan. Vi allihopa, är pensionärer som gör detta gratis. 

Hur ser framtiden ut för Lyktan? 

Vi behöver studenter. De som studerar kulturutveckling till exempel, hur man utvecklar det, de är ju inte intresserade av att hänga tavlor. Vi behöver människor som kan engagera sig i att sprida information om oss. 

På vilket sätt kan man använda konst för att utforska olika aspekter av samhället och kultur? 

Vi som en konstförening måste visa vad samhället är idag. Det viktigaste är att vi ska fixa någonting som är bra för framtiden. Allting är kultur, det måste man förstå. Maten, musiken är kultur, även utvecklingen av dataprogram. Man måste anpassa sig till hur det ser ut idag, men då behöver vi också hjälp. Kulturföreningar behöver få en knuff i rätt riktning. 

Faktaruta: 
Namn: Grazyna Kulpa
Ålder: 75 år
Ort: Skogås
Sysselsättning: Ordförande i kulturföreningen Lyktan
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami