
Nytt i Flempan träffar Anna Sundberg då hon håller i en matlagningskurs för seniorer på ABF Flemingsberg. På menyn står getkött. Anna är getbonde i Huddinge.
Vem är du?
– Jag heter Anna Sundberg, jag driver Enöga Stockholm som jobbar med biologisk mångfald och småskalig matproduktion och håller getter i naturreservat runt om i Huddinge.
Vad gör du?
– Jag köper övertaliga djur, främst bockar, från getmjölkgårdar för att undvika att de destrueras. Det är dumt när de är födda och marken behöver betas. Getterna bidrar till mångfald och ett robustare system. Jag jobbar också som konsult.
Hur uppstod intresset för hållbar matproduktion?
– Under en kurs på Österfärnebos Folkhögskola valde jag småskalig djurhållning på Maria Bocks getgård Lars-Pers i Fors. Där upptäckte jag att getterna destrueras. Hon ville ta vara på dem, men hade inte tid. Jag tog dem och våren efter frågade jag Huddinge kommun om jag fick prova min idé.
Hur kan invånare i Huddinge möta konceptet?
– I de öppna hagarna. Vi har två stycken som ligger vid Orlången, Gladövik heter de. Där finns det grillplatser och leder som är skapade med tillgänglighet i åtanke, du kommer in med rullstol eller rullator ända ut på sjön. Det är ett vackert gammalt eklandskap.
Vad är ditt budskap?
– Med djurens hjälp, ta tillbaka mångfalden. Genom att rotera olika djurslag så att marken hålls levande.
Anna Sundberg |
Ålder: 54 Ort: Gladö Kvarn, Huddinge Aktuell med: Enöga Stockholm och olika konsultprojekt. |