lördag 25 maj 2024

Hallå där, Hugo Ewald Hurinsky! 

Läs också
Hugo Ewald
Foto: Sara Hansen

Den tidigare Södertörnsstudenten, Hugo Ewald Hurinsky, är idag faktaredaktör på Dagens Nyheter. Där arbetar han med allt från faktakoll till nyhetsinhämtning och skiljer sann från falsk information.  

Vill du kort beskriva hur din tid på Södertörn var?

– Jag hade jättekul på Södertörn. Framför allt så var det första gången jag kände att jag hade ett studentliv. Jag och mina kursare hängde i kårpuben och vi gjorde studentradion tillsammans. Det kändes som att jag pluggade på riktigt och jag lärde mig supermycket. 

Vad gör du på jobbet? 

– Man kan säga att jag gör flera olika saker. Dels jobbar jag med grävande journalistik, politik, statistik och nyhetsinhämtning. Jag jobbar också med faktakoll både internt och att folk hör av sig till mig och säger ”Hej Hugo stämmer det här, är den här bilden riktig?”. 

Just nu skrivs det väldigt mycket om Ryssland och Ukraina. Hur vet man vad som är sant och inte?

 – Den första frågan jag brukar säga att man ska ställa sig är: Vem tjänar på att den här informationen sprids? Är det Ryssland som tjänar på att den här informationen sprids eller är det Ukraina som tjänar på det? Vad har personen som sprider detta för motiv? 

Vad är dina tips till allmänheten om hur man ska vara källkritisk till det som skrivs på sociala medier?

– Man ska vara väldigt försiktig när det gäller källor i allmänhet på sociala medier. Mycket av det som spridits på sociala medier har visat sig vara falskt. Mina är tips är att tänka efter innan du sprider någonting vidare på sociala medier. Gör egen research. Googla det som påstås. Gå till originalkällan. Finns det andra medier som rapporterat om samma sak? Verkar det som en opartisk källa?  

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami