torsdag 30 maj 2024

Hallå där, Ingrid Johansson!

Läs också

Bibliotekarie på Vårby bibliotek. De senaste två åren har hon ordnat språkcafé för folk som vill träna på sin svenska. 

Ingrid Johansson jobbar som bibliotekarie i Vårby. Foto: Nicole Ramos.

Vad var det som inspirerade dig att börja med språkcafé?

Det finns många i området som är nya i Sverige, så det passar att ha det här. Jag arbetade på ett annat bibliotek förut där jag hade ett språkcafé med lättläst bokcirkel, så jag ville starta ett nu även på Vårby bibliotek. 

Hur brukar det vanligtvis gå till?

Vi brukar börja med att gå en runda då vi presenterar oss för varandra. Ofta läser vi lättlästa böcker, så jag brukar säga att vi ska fortsätta med boken. Vi återberättar handlingen för dem som är nya och sedan läser vi en sida i taget högt. Det man inte förstår går vi igenom. Vi diskuterar även handlingen, så det liknar en vanlig bokcirkel.

Har du upptäckt några utmaningar med språkcaféet?

Det vi har märkt är att det är svårt att nå ut till folk om att vi har språkcaféer. Vi har affischerat och bjudit in SFI-grupper. ABF har jättebra svenskundervisning, så vi har informerat där. 

Vad tycker du är roligast?

Det är mest roligt att träffa nya människor, då det blir ganska personligt. Det är roligt att bara prata med folk man inte känner och sitta ned tillsammans och prata om vad som helst. Det är givande och väldigt speciellt. 

Vad har du lärt dig av att anordna ett språkcafé?

Jag lär mig jättemycket. De som deltar diskuterar olika ämnen, berättar om sina egna erfarenheter, såsom hur det var i landet de kommer ifrån. De berättar om sin kultur, mat och traditioner. Vi lär oss jättemycket av varandra. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami