lördag 25 maj 2024

Hallå där, Juha Vilppunen!

Läs också

Juha Vilppunen är bosatt i Skogås sedan 1970-talet och har fotat närområdet i många år. Han har haft en kamera med sig på sina resor till Atlant- och Stillahavshamnar och berättar nu om konsten att fånga små detaljer och udda fotoobjekt.

Juhu Vilppunen. Foto: Samantha Aramayo

Hur började intresset för fotograferingen? 

Intresset kom naturligt för mig. Både min mamma och min storebror fotograferade mycket. Jag har bilder som min mamma tagit i finska Petsamo innan kriget mot Ryssland som jag har ställt ut i vår förening här på Galleri Lyktan.

Vad uppskattar du mest att fota i Huddinge? 

Om man råkar hitta något lite udda, naturområdet här eller saker vid olika tidpunkter. Jag brukar fotografera samma sprickor och platser under olika årstider för att se hur växter varierar. Gatubrunnslock på marken med konst fotar jag ofta. 

Du har ju fotograferat länge här i området, vad tycker du har förändrats mest som syns i dina foton? 

Vid anstalten Beateberg finns två hus som en gång i tiden varit folkskolor. På skolgården fanns det en BMX-park. Men idag är det övergivet och jag fotar mest graffitin runt ett av husen. 

Vad har varit ditt roligaste fotojobb under din tid som fotograf? 

Jag plåtade under en utställning 2018 för att minnas dagen och konstnärer som medverkat. Av bilderna gjorde jag en folder från utställningen och en workshop på Östra gymnasiet där man fick testa kreativa aktiviteter. 

Om du hade fått chansen att fota en plats eller en person i hela Huddinge, vad eller vem hade det varit? 

Det är i så fall en äldre byggnad som är i riskzonen att rivas. Då kan jag fånga förändringar som sker i det långa tidsförloppet. Personer hade varit musikerparet Monica och Carl-Axel Dominique

Fakta

Namn: Juha Vilppunnen

Ålder: 78

Ort: Skogås

Sysselsättning: Hobbyfotograf

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami