lördag 25 maj 2024

Hallå där, Julia Stigenberg!

Läs också
Julia Stigenberg har arbetat på Botkyrka kommun i lite mer än en månad. Foto: Privat

Julia Stigenberg är Botkyrkas nya kommunbiolog. Nytt i Flempan talar med henne om den nya rollen hos kommunen och om arter hon gillar extra mycket.

Hur är dina förväntningar på den nya rollen? 

– Jag har fått höra att det kommer vara mer än fullt upp. Just nu är vi två i rollen, men det kommer så småningom bara vara jag. Botkyrka är superfint med höga naturvärden men har också högt tryck med mycket exploatering eftersom Stockholm växer. Min uppgift kommer bland annat vara att rikta exploateringen till områden med lägre naturvärden.

Beskriv yrket som kommunbiolog med tre ord.

– Komplext, allomfattande och jättekul. 

Hur ser din bakgrund som biolog ut? 

– Min tidigare tjänst har varit på Naturhistoriska riksmuseet och på Länsstyrelsen. Jag är utbildad naturguide från grunden, men insåg att jag ville ha fördjupad kunskap om naturen. Jag började då läsa biologi på Gotland och gjorde jag mitt masterarbete på Stockholms universitet. Efter det doktorerade jag och forskade på parasitsteklar i tio år…

Vad är parasitsteklar?

– Steklar är humlor, bin och myror, men sen så finns det en gigantisk grupp som heter parasitsteklar, som få känner till. Det finns tusentals arter i Sverige. De parasiterar på andra insekter genom att lägga ägg inuti fjärilslarver och käkar sen upp larverna inifrån. 

Vilken art är din favorit?

– Just idag är det blåmes. Den fick något tuppjuck imorse och började sjunga, så då fick jag vårkänsla. Jag har också namngivit några insektsarter. Bland annat har jag döpt ett släkte till Gretiella, efter Greta Thunberg och en stekel (insekt) efter min man. 

Julia Stigenberg
Ålder: 48
Bor: Bagarmossen
Yrke: Kommunbiolog på Botkyrka kommun
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami