söndag 19 maj 2024

Hallå där, Lars Tidholm!

Läs också
Jens "Jesse" Lindgren bid pianot.
Foto: Bengt Holm

Den 24 november spelar sjumannabandet Jesses New Orleans Band på Huddinge kulturhus. Bandet har spelat tillsammans i 25 år under ledning av Jens “Jesse” Lindgren. Nytt i Flempan fick en pratstund med bandets pianist Lars Tidholm.

Berätta om bandet!

– Vi har rötter i den äldre typen av jazzmusik som fick en revival i bland annat Sverige under 60- och 70-talen. Vi är en kärna i Stockholm som spelar runt “trombonören” Jesse. Vi är ett gäng nördar som håller på. 

Hur hamnade du i just den här genren?

– Jag tog en examen på Stockholms musikpedagogiska institut och jobbade sedan på kommunala musikskolan, men den största lärdomen drar man ute på scenerna. Det är där man lär sig musiken. Vi har också besökt New Orleans flertalet gånger.

Vilka platser bör man besöka i New Orleans?

– I French Quarter finns många jazzställen, exempelvis Preservation Hall. Musiken har dock flyttat ut från kärnan. Man ska leta upp något som heter Frenchmen Street. Där finns en uppsjö av pubar där den här typen av musik spelas.

Finns det några spännande nya akter?

– Ja, märkligt nog finns det mycket unga och skickliga musiker, till exempel ett band som heter Tuba Skinny med en kvinnlig trumpetare. De är stora på Youtube.

Har du några tips för en helt grön jazzlyssnare?

– Jag kan nämna det vi ser som bibelcitat, “Louis Armstrong and His Hot Five”. Där framstår hans genialitet på varje platta. Sedan har vi våra förebilder Bunk Johnson och George Lewis. Jag rekommenderar självklart förebilderna innan man börjar lyssna på oss.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami