lördag 18 maj 2024

Hallå där, Maria Löjdkvist! 

Läs också
Maria Löjdkvist
Maria Löjdkvist arbetar för tjejjourens chatt. Foto: Privat

Maria Löjdkvist började arbeta för Botkyrka Kvinno- och tjejjour under årsskiftet 2020–2021. Hon ansvar för sociala medier och sitter i arbetsgruppen som arbetar med hur de ska nå ut till tjejer och unga kvinnor. 

Vad arbetar du med? 

Jag sitter i tjejjourens chatt som är öppen på tisdagar 19–21. Dit kan tjejer och unga kvinnor skriva anonymt och ställa alla möjliga frågor. Vi lyssnar, förstår, stöttar och hjälper oavsett vad en behöver råd med. 

Samarbetar ni med andra organisationer eller är ni ensamma?

Botkyrka tjejjour är en del av Roks tjejjourer som består av flera feministiska föreningar i Sverige. Tillsammans arbetar vi för kvinnors rättigheter, frigörelse och mot mäns våld mot kvinnor. 

Har du sett en utveckling av ert arbete? 

Vi har ett gäng tjejer som vi har regelbunden kontakt med och hos dem ser vi utveckling och det är vi väldigt stolta över dem. 

Vad har ni för satsning just nu? 

Just nu satsar vi på chatten och att nå ut till tjejer och unga kvinnor. Det gör vi genom sociala medier och genom att synas i Botkyrka. Eftersom tjejjouren startade under pandemin har det saknats i vår verksamhet men nu är vi taggade på att få träffa tjejerna och kvinnorna på riktigt.  

Varför är just du viktig för tjejjouren? 

Det handlar inte om att jag är viktig, utan om att alla är viktiga som kämpar för att kvinnor ska få vara lika mycket värda som män. Kvinnor ska få leva ett liv utan våld oavsett om det är fysiskt, psykiskt, sexuellt, materiellt, ekonomiskt eller hedersrelaterat. Våldet mot kvinnor är en fråga om liv eller död, och tjejer behöver få veta att vi är många som kämpar för att få ett slut på det.

Botkyrka tjejjour
– Föreningen består av ca 150 medlemmar.
– Botkyrka Kvinno-och Tjejjour startades som en förening år 2002.
– Tjejjouren startade under hösten 2020 för tjejers och transpersoners rätt till ett liv utan våld.
– Målgruppen är tjejer och kvinnor i åldrarna 12-30 år.
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami