måndag 22 april 2024

Hallå där, Maria Soxbo!

Läs också
Foto: Appendix Fotograf

Maria Soxbo, 46 är greenfluencer, journalist och grundare av föreningen Klimatklubben. Hon är även Huddingebo och aktuell med boken “STÄLL OM – Allt att vinna på ett klimatsmart liv”.

Vill du tipsa om dina hållbara smultronställen i Huddinge kommun?
– Jag skulle säga alla naturreservat här! Min favorit är Gömmarens naturreservat.

Vilket är ditt bästa sätt att inspirera till ett hållbart liv?
– Egentligen tycker jag att det bästa sättet är att prata om de bra val vi gör, vi styrs ju väldigt mycket av normer som måste förskjutas. Så länge folk ser att andra flyger på semestern så känns det lätt som att man måste flyga för att åka på semester. Men många reser också med tåg, vi måste lyfta de klimatvänliga alternativen och visa upp dem på ett lika lockande sätt som de “vanliga valen”.

Vad är det enklaste man som enskild individ kan göra för miljön?
– Det som har störst påverkan för individen är flygresor. Om man byter varje flygresa man gör mot en tågresa sänker man sina individuella utsläpp enormt mycket.

Den 30 november startar klimatmötet COP 28 i Dubai, vad är dina förhoppningar på konferensen?
– Det här året måste man ta konkreta beslut för att minska användandet av fossila bränslen kraftigt. Jag är tveksam till att det blir så, men hoppas förstås

Vad vill du säga till alla som oroar sig för klimatet?

– Mitt bästa tips är att engagera sig. Sänk dina individuella utsläpp och lyft sedan blicken. Engagera dig i samhället, gå med i en klimatförening, skicka in medborgarförslag till kommunen. Påverka där du kan påverka, till exempel på ditt jobb, de flesta har sammanhang där de kan göra skillnad!

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami