torsdag 7 november 2024

Hallå där, Maria Stiernborg!

Läs också
Maria Stiernborg jobbar som bibliotekarie i Fittja. Foto: Anna Westphalen

Efter att ha jobbat som konstnär i många år, sadlade hon om och läste bibliotek- och informationsvetenskap. Idag är Maria Stiernborg bibliotekarie på Fittja bibliotek och håller där hon håller i syjuntan som hon ser som en “demokratisk samtalspraktik”. 

Varför är syjunta så kul?

– Till vårt bibliotek kommer många unga så på syjuntan har det skapats ett generationsöverskridande samtal som är väldigt fint. Vi stickar och syr. Deltagare hjälper varandra, både med språket och med hantverket. 

Vad pratar man om på en syjunta?

– Det sägs att handarbete har en lugnande effekt på hjärtrytmen, men unga har hög energi så det blir lite stojigt. Deltagarna talar om det de har för händerna och hjälper varandra. Med vår åldersblandning faller det sig naturligt att samtalen anpassar sig efter de yngres öron. Sen vet jag faktiskt inte, många samtal förs på språk som jag inte behärskar. 

Vad mer kan besökare göra på biblioteket?

– Massor! Jag håller i en bokcirkel som träffas en gång i månaden. En gång i veckan kommer mellanstadieelever hit och läser dikter för varandra i kuddsoffan. Här finns läxhjälp och vi har mötesplatsen Kvinna för kvinna framåt där vi lagar mat och tränar språk. Sen har vi Poesi i centrum då vi ut lägger ut en matta i centrum och ställer upp en mikrofon. Då kan vem läsa poesi. 

Vad är det bästa med din arbetsplats?

– Här finns berättelser från alla delar av världen, skrivna av unga och gamla, kvinnor och män. Alla ord är samlade här för alla att ta del av. Det ger rummet en särskild laddning. Att jobba just i Botkyrka kommun är också väldigt spännande eftersom kommunen ligger i framkant när det gäller  hur man representerar olika grupper. Här sorteras till exempel böckerna inte hierarkiskt – alla språk har samma värde. Exempelvis står alla biografier på samma hylla, oavsett språk. 

Har du ett boktips?

– Ja, igår var Nicolas Lunabba här på författarsamtal. Vi har också läst hans bok Blir du ledsen om jag dör i bokcirkeln. Det är en väldigt viktig bok som ett stort utanförskap och en fin skildring över hur man kan engagera sig.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami