söndag 26 maj 2024

Hallå där, Nathalie Hinders!

Läs också
Foto: Fredrik Persson

Nathalie Hinders är doktorand i arkeologi på Södertörn. Dessutom är hon troligen ensam i Sverige om att använda forskning för att själv tillverka stenålderskeramik. Nu medverkar hennes återskapade kärl i SVT:s serie Historien om Sverige.

Hur kom det sig att du fick du frågan?

– Frågan kom från SVT via mina tidigare kollegor på Historiska museet. De kände till att jag tillverkar replikor av keramikkärl från stenåldern. 

När började ditt intresse för stenålderskeramik?

– Jag har hållit på med lera från barnsben. Men det var när jag började analysera keramiska material från stenåldern för snart femton år sedan som det tog fart på allvar. Jag ville förstå vad jag analyserade och sedan dess har jag studerat tusentals keramikskärvor på utgrävningsplatser runt om i Sverige.

Hur går det till att väcka den här urgamla kunskapen till liv?

– Jag arbetar faktiskt hemma. Jag baserar mitt arbete på analyser av faktiska fynd och de teorier vi har om keramikhantverk på stenåldern. Utifrån det tillverkar jag kärl på ett så autentiskt sätt som möjligt. Till sommaren ska jag till exempel bränna kärlen över öppen eld så som man faktiskt gjorde under stenåldern.

Upplever du att hantverket kan tillföra forskningen något i retur?

– Ja massor av kunskap. När man lär sig mer om hur stenålderns hantverkare arbetade får man större förståelse både för hur människor levde och hur samhället fungerade. Min egen respekt för stenålderns keramiker växer hela tiden.

Så vad tycker du om Historien om Sverige?

– Ska man förmedla flera tusen års historia på en timme måste man kapa. Det är synd att till exempel jägar- och samlarkulturen i Norrland inte fick mer utrymme och det sägs ibland saker som inte går att belägga men den större bild som förmedlas tycker jag är okej. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami