onsdag 29 maj 2024

Hallå där, Patrik Skantze!  

Läs också
Kyrkoherden Patrik Skantze. Foto: Ronja Rebecka Rytkönen

Patrik Skantze är kyrkoherde för fyra församlingar i Huddinge kommun. En av dem är Flemingsberg som 2020 blev tilldelad HBTQ -märkningen Rengsbågsnyckeln.  

Hur är det att jobba som kyrkoherde i Flemingsbergs församling?  

Församlingen ligger nära platser där det rör sig mycket folk. Så som Karolinska sjukhuset, campusområdet, Huddinge häktet och anstalten Beateberg. Församlingen blir som en knutpunkt för alla som rör sig i området.  

Många sökte sig till Flemingsbergs församling under pandemin och vi fortsätter att växa. Man kan se en stor oro för framtiden hos ungdomar och unga vuxna. Jag vill påminna dem om att det finns ett ljus att se fram emot.  

Vilka är det som besöker kyrkan?  

Flemingsbergs församling är öppen för alla. Mångfalden är stor då vi befinner oss på en sådan central plats. Hit kommer alla – från utbytesstudenter till lokala boende. Församlingen har också ett vistelsebegrepp vilket innebär att vi har ett ansvar att bedriva utbildning och social arbete. 

Flemingsbergs församling blev först i Stockholms stift med att tilldelas Regnbågsnyckeln.  

Hur kommer det sig?  

Jag tycker det talar för församlingens öppenhet och värme gentemot besökande. Vi menar att alla människor tillhör guds rike och är välkomna till kyrkan. Det gäller alla oavsett kön, etnicitet eller sexuell läggning.  

Hur ser visionen ut för Flemingsbergs församling?  

Mångfald inom kyrkan är något vi arbetat med länge och vill upprätthålla. I dagens samhällsklimat är detta extra viktigt. I en tid av oro måste man hjälpa till att skapa hopp tillsammans. Vi finns till i form av sorgegrupper, samtal och öppna församlingar. Vi samarbetar också med polis och socialtjänst för att kunna nå ut till fler människor. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami