torsdag 30 maj 2024

Hallå där, Nina Rude!

Läs också
Nina Rude, Foto: Privat

Nina Rude har bott i Segeltorp sedan 1996. Hon bor med sin man Magnus och katten Maja. Tillsammans har de ett stort intresse för matlagning. Intresset bidrog till att de 1993 tog över en herrgård i Strängnäs som de drev i sju år. Nu är det middagar på tu man hand varvat med sällskap av släkt och vänner. 

Har intresset för matlagning alltid funnits där eller har de växt fram senaste året? 

– Vi har alltid haft ett stort intresse för matlagning. Eftersom vi haft möjlighet att driva en herrgård bidrog det till att intresset bara har ökat genom åren. 

Hur kommer det sig att ni öppnade en herrgård?

– I början på 90-talet fick vi möjlighet att driva herrgården som ligger strax utanför Strängnäs. I början var det otydligt när den var öppen. Folk inte ville åka dit för att sen upptäcka att det var stängt. Då bestämde sig Magnus och jag för att ha öppet varje dag och laga maten själva. Det blev vårt liv och vardag under sju år. Vilket i sin tur gjorde att intresset för matlagning bara ökade hela tiden. 

Vilken typ av mat är det som lockar mest? 

– Jag tycker om lite lagom nyheter och svensk husmanskost. Det är alldeles för bortglömt. Men även pasta går alltid hem. 

Har du någon absolut favoriträtt? 

– Då måste jag säga ankbröst med traditionell apelsinsås, rostad potatis och sesamfrön. Jag tycker också väldigt mycket om svamp. 

Nina Rudes favoriträtt; ankbröst med rostad potatis. Foto: Nina Rude

Om du fick ge dina bästa tips till människor som är intresserade av matlagning, men inte riktigt vågat komma igång än. Vad skulle det vara för tips? 

– Börja med något enkelt och smaka själv. Jag följer aldrig recept utan går mycket på känsla. Sen tycker jag att man alltid behöver mer kryddning än vad man tror. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami