lördag 25 maj 2024

Hallå där, Rawda!

Läs också
Rawda Khadraoui är uppvuxen och boende i Tumba. Hon studerar för närvarande till jurist men har en bakgrund som svensk rap-artist. Foto: Privat

“Botkyrka barn yani, långt ifrån lagom. Söder om söder, vi är Storvreten”, rappar Strovretsbon Rawda i “Botkyrka del 2”.
Uppvuxen och boende i Tumba är hon en av få kvinnliga rappare i Sverige. Idag har hon lagt musiken på hyllan – för att snart ta examen som jurist. Eller åtminstone pausa musiken.

Hur startade intresset för rapmusik? 

– Jag började med musik när jag var tolv år som hobby, jag gillade att lyssna på hiphop och rapp. Det var aldrig en självklarhet, utan jag tyckte bara om att hålla på med det. Jag planerade det aldrig utan det bara blev.

Hur är det att vara kvinnlig rappare i en mansdominerad bransch? 

– Man blir lättare hörd. Folk jämför oftast kvinnor med kvinnor och ställer kvinnliga rappare mot varandra men vi är inte så många, särskilt inte när jag började. Så det blir lättare att skapa sitt namn och bli känd. Det som kunde vara jobbigt var att folk inte var så vana med tjejer som rappade, så det kunde ibland komma en del kommentarer från människor. Dock var det inget jag tog åt mig av, jag räknade med att det skulle bli så.

I låten “Botkyrka del 2” av AKI, sjunger du om Storvreten. Vad betyder platsen för dig?

– Det är mitt hem, helt enkelt. Jag känner trygghet och stolthet här. Allt som har hänt här har format mig till den jag är idag. Jag har varit på fritidsgårdar, lärt känna personer jag har kontakt med än idag och spelat fotboll som varit en stor del av mitt liv. Det är många minnen.

Nu läser du till jurist men har du någon musik på gång? 

– Musiken är kul, man kan höra något och tänka “tänk om jag gjorde si och så”, det tankesättet kommer alltid finnas kvar. Men då måste jag fundera på om jag verkligen kommer ha tid för musiken och om det kommer passa in i mitt liv. Det kommer isådanafall inte att bli så kontinuerligt, det kommer bara bli att jag släpper en låt en gång och sen försvinna i ett år.

RAWDA KHADRAOUI
Namn: Rawda Khadraoui
Ålder: 27 
Yrke: Juriststudent, rappare
Bor: Storvreten 
Musikförebild: Tupac

Hilda Boman

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami