tisdag 10 september 2024

Hallå där, Tova Björkquist!

Läs också

Tova Björkquist är konstlärare och kursansvarig för Projektverkstan på Södra Stockholms Folkhögskola, en ettårig kurs där kreativa människor erbjuds en plattform att förverkliga sina drömmål. I snart tio år har Tova Björkquist arbetat på kursen och hon är fascinerad över kvalitéten och bredden på eleverna. 

Tova Björkquist
Tova Björkquist, kursansvarig på Projektverkstan.
Foto: Privat

Hur gör man en ansökan till projektverkstan och vad krävs för att söka?

– Ansökan består i att man skickar in ett personligt brev och en projektbeskrivning på cirka en halv sida vardera. Sedan blir man kallad till en gruppintervju med andra sökande. Där får man mer information om hur Projektverkstan är upplagd, lite som en ”vanlig” skoldag, när man går själva kursen. 

När är det ansökningstid?

– Ansökan öppnar i mitten av januari. Allt bygger på att man har en idé. Det kan bland annat handla om ett kulturprojekt, skapa en förening eller att bygga en portfolio till högre studier. Mer konkret måste man ha fyllt 18 år och det krävs även att du har viss tidigare erfarenhet inom det ämne du vill fokusera på. 

Kan du ge ett exempel på någon som gått på projektverkstan och haft framgångar med sitt projekt?

– Vi har sökande med väldigt olika mål. Åldrarna pendlar 19–70 år och inte alla siktar på att bli yrkesverksamma efter projektåret. Men visst, många tidigare elever har gått långt efter utbildningen och syns numera i både TV och andra större sammanhang. Ingen nämnd ingen glömd. När jag var i Göteborg senast gick jag förbi en stor muralmålning och kunde lite stolt konstatera att konstnären gått hos oss. 

Vad kan man förvänta sig av året och hur ser upplägget för projektverkstan ut?

– Att gå på folkhögskola handlar mycket om gemenskap och det gäller även vår kurs. Gruppen består av cirka 20 personer som arbetar för att bli insatta i varandras projekt. Sen jobbar man hela tiden mot delmål, får feedback och försöker precisera sitt fält. Man får även lära sig att planera sin tid och söka stipendier. Det blir också en hel del utflykter för att ta del av annan kultur, teater, konstutställningar med mera. 

Vad skulle du ge för tips till någon som sitter hemma med drömmen om ett projekt att genomföra men har svårt att få ihop en ansökan?

– Om man tycker att det är svårt att skriva kan man försöka precisera vad det är man vill göra genom att beskriva projektet på några få punkter. Då lägger vi mer fokus på intervjuerna i det senare skedet i stället. Det viktigaste är att man brinner för något och känner en lust att utvecklas. Vårt mål är att få en grupp med så stor blandning som möjligt. Det verkar gå lite i vågor vilka som söker, just nu har det varit många musiker till exempel. 

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami