torsdag 30 maj 2024

Hallå där! Vi har frågat Pialill Ring om trenden inom nyföretagande.

Läs också

JOBB & PENGAR.

I dagarna utsågs Årets Nyföretagare i Huddinge och Botkyrka. Nytt i Flempan ville ta reda på om det är fler som startar eget och i vilka branscher idag än innan pandemin. Vi har frågat Pialill Ring, rådgivare och verksamhetsansvarig på Nyföretagarcentrum i Stockholm.

Bild: Karin von Scheele Pettersson

Vilka brukar kontakta er för rådgivning?
Det är alla som har en affärsidé eller som nyligen startat.
Det är verkligen ett brett spann på de som kontaktar oss, både äldre och yngre. Hälften är kvinnor och hälften är män. Ungefär 40 procent är utlandsfödda.

Är det fler eller färre som startar eget nu under pandemin?
Det har aldrig någonsin startat så många företag i Sverige som i år. Det kan bero på att många har haft tid och möjlighet att fundera och sedan väljer att omsätta sin affärsidé i praktiken. Kvinnor i medelåldern kommer till tidpunkten då det är nu eller aldrig. Utlandsfödda med hög utbildning startar företag som alternativ till lönearbete i stor utsträckning.

Har pandemin påverkat vilken typ av nya företag som startas?
Ja, det är fler företag inom bygg, e-handel, konsultbolag och hälsa som startar.

Vad är vanligaste frågan ni får?
Det beror helt och hållet på var i processen de befinner sig, om de har en idé eller är en bra bit på väg. Många hoppar lite i förväg på saker och ting. Det viktiga är att ställa sig frågan vad behöver jag göra just nu och ta det därifrån. För att komma igång är det bästa rådet att skriva en affärsplan för att få syn på helheten och se hur allt hänger ihop.

Används oproportionerligt mycket tid att välja namn på ett företag? Vad har ni för råd där?
Att bestämma ett namn på företaget brukar lösa sig när du gjort affärsplanen och fått den övergripande bilden. Ibland kan ditt eget namn en bra lösning då du arbetar över många branscher och kanske har flera företag. Då blir namnet ditt varumärke och gemensamma nämnaren för samtliga. Det blir onödiga utgifter om du redan i början registrerar namn på domän och skickar in till Bolagsverket och du väljer att byta senare.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami