lördag 18 maj 2024

Hallå där, Alexandra och Molly!

Läs också

Förskolan Backen öppnade år 2018 och drivs av företaget Dibber. Fokus ligger på att vistas i naturen, miljöfrågor och hållbarhet. Nytt i Flempan träffar rektor Alexandra Håkansson och biträdande rektor Molly Nilsson.

Alexandra Håkansson och Molly Nilsson jobbar på förskolan Backen. Foto: Lea Rambell

Varför började ni arbeta i förskolan? 

Alexandra: Jag har vetat i hela mitt liv att jag vill jobba med barn. Just förskola kändes lockande med tanke på åldern, jag tyckte att jag förstod dem och att mitt engagemang för de små passade bra.

Molly: Jag har jobbat med människor hela mitt yrkesliv, men jag brinner mest för att arbeta med barnen. Det viktiga arbetet är ju med dem.

Vad är det viktigaste i ert arbete?

Alexandra: Att man som vuxen ser barnet för den det är. Att man är närvarande, inlyssnande och finns tillgänglig när barnen behöver en. 

Molly: Att alltid ha barnens bästa i fokus, det är ju för deras skull man kommer till jobbet varje dag.

Behöver man vara barnslig själv för att jobba med barn?

Alexandra: Barnslig vet jag inte, men man behöver nog vara fantasirik, glad, entusiastisk …

Molly: Sprudlande! 

Alexandra: Ja precis, sprudlande. Man ska ändå tycka om det barnen tycker om. 

Tycker ni att Flemingsbergarna är engagerade i ert arbete?

Molly: Vi ser ju hur intresset växer hos barnen och att de sedan tar med sig det hem till sina familjer.

Alexandra: Vi försöker samarbeta med vuxna här så mycket som möjligt. Exempelvis har vi ett ta- och ge-skåp där man kan hänga in urvuxna kläder och byta till sin egen storlek. 

Molly: Tanken är att man tar det man behöver och lämnar det som blir över. Vi har även ställt ut skåpet på gatan – så att det inte bara är våra familjer som kan vara delaktiga. Då sår man förhoppningsvis ett frö. Man vill ju vara närvarande och vara en del av Flemingsberg.

Känner ni att miljötänket behövs extra mycket här? 

Molly: Det är ju en global angelägenhet så det är svårt att säga, men det är nog särskilt viktigt att prata om det i förskolan. Barnen tar ju med sig det i livet.

Alexandra: På exempelvis våra miljödagar, när vi har varit och plockat skräp, får ju barnen praktisera ett ansvarstagande kring närmiljön och det tror jag också att de tar med sig hem. Jag vet att barn har påverkat föräldrar när det kommer till sopsortering och sagt typ “mamma ska inte kasta glas i soporna.”

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami