söndag 19 maj 2024

Huddingebon spelar Birk i nya Ronja Rövardotter

Läs också

Nyinspelningen av Ronja Rövardotter är på god väg och det visar sig att en av programmets huvudkaraktärer, Birk Borkason, är Huddingebo.

Som barn jobbade Jack Bergenholtz Henriksson på Astrid Lindgrens värld, nu spelar han Birk Borkarson. Foto: Stephan Hall

— Det är otroligt kul att få vara med och göra en sån här sak, säger Jack Bergenholtz, nya Birk Borkarson från Ronja Röverdotter.

Han är väl medveten om vilken utmaning det kan vara att återberätta en folkkär saga, särskilt när första tolkningen på film är så uppskattad. Skillnaden mellan versionen från 1984 och dagens version är att man valt att göra en serie istället för en film. Tack vare två säsonger med sex avsnitt vardera kommer publiken att få se mer av karaktärerna och världen.

— Jag tror att serien är lite mäktigare också, nämner Jack. 

Han har sett originalfilmen många gånger och tar med sig det som Dan Håfström gjorde med karaktären. Med det i åtanke påpekar Jack att han måste göra sin egen tolkning av Birk. Han har gått in med inställningen att ha så kul som möjligt och bjuda på skådespeleri som balanserar det nya med det gamla.

I förberedelse för rollen har han fått lära sig att rida häst och skjuta pilbåge. En rörelsecoach från England har också hjälpt till att hitta särskilda gångstilar för rollfigurerna. 

– Det var verkligen givande och ledde till en bättre förståelse av karaktärerna, säger Jack. 

De arbetar mycket utomhus, scenerna i borgarna är dock gjorda i studiomiljö. Jack berättar att han föredrar studion och förklarar att han under vinterinspelningen utomhus behövde ha på sig fyra par underställ.

– Det som också är skönt med studio är att man inte behöver ha det, påpekar Jack.  

När Jack Bergenholtz Henriksson var ung och besökte Astrid Lindgrens värld träffade han en vän till familjen som jobbade där, det öppnade dörren till underhållningsindustrin.Vid sju år började han själv jobba på Astrid Lindgrens värld. Nu går Jack på skolan Kulturama och blandar teoretiska och estetiska ämnen under skolgången. 

– Utmaningen är att vara i väg från skolan ett längre tag. När man inte har haft möjlighet att delta på varje lektion är det lätt att missa viktiga teatraliska och koreografiska läxor, saker som är svåra att lära sig i efterhand.

Jack var med i musikalen Sound of Music på Stockholms stadsteater när han fick ett viktigt telefonsamtal. Det var en castingagent som han tidigare arbetat med. Agenten talade om att de fortfarande inte hittat rätt person att spela Birk och undrade om Jack var intresserad av att göra en audition.

– När de sa att jag hade fått rollen, då skrek jag bara, jag var så glad, utropar Jack.

Stephan Hall

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami