söndag 19 maj 2024

Här är de största arbetsgivarna i Botkyrka och Huddinge  

Läs också

I Botkyrka och Huddinge finns både kommunala och privata arbetsgivare som sysselsätter kommunens invånare. Ungefär en tredjedel av Botkyrkaborna har kommunen som arbetsgivare, vilket är dubbelt så många som i Huddinge där enbart en av sju jobbar åt kommunen.

Kommunen är den klart största arbetsgivaren i Botkyrka och Huddinge, visar Svenskt näringslivs undersökning. ​​Kerstin Jungstedt, chef för HR-enheten i Botkyrka kommun, menar att det är den politiska majoriteten i kommunen som vill ha det mesta i egen regi och att det är förklaringen. I Botkyrka är det Socialdemokraterna som tillsammans med Kritdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet bildar majoritet. Hon förklarar vidare att det inte är arbetsgivaren Botkyrka kommun som avgör om de ska fortsätta vara den största arbetsgivaren. 

–Om Botkyrkaborna röstar så att kommunen får en annan politisk majoritet som inte tycker att kommunen ska ha det mesta i egen regi så kommer kommunen som arbetsgivare att minska, säger Kerstin Jungstedt.

I Huddinge kommun är Region Stockholm den näst största arbetsgivaren, något som beror på att Huddinge sjukhus är beläget i kommunen. Samtidigt är Region Stockholm den femte största arbetsgivaren i Botkyrka. 

De största yrkesgrupperna i Botkyrka kommun är barnskötare, undersköterskor, förskollärare, grundskollärare, stödassistenter och socialsekreterare. Det är inom dessa grupper som efterfrågan är störst

–Vi vet att bristen på utbildad arbetskraft kommer fortsätta vara hög. Vi efterfrågar även fritidspedagoger, kockar, civilingenjörsyrken, tekniker inom bygg och anläggning, systemutvecklare, systemanalytiker och IT-arkitekter. Yrkena är många och efterfrågan är stor, förklarar Kerstin Jungstedt.

Enligt Kerstin Jungstedt är svaret på frågan om varför många väljer att arbeta inom kommunen tydlig.

–Vi vet att de som väljer att arbeta i Botkyrka kommun vill ha ett samhällsutvecklande uppdrag som gör skillnad för Botkyrkaborna, med meningsfulla och utvecklande arbetsuppgifter.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami