tisdag 21 maj 2024

Här är vattnet i Botkyrka farligt att dricka

Läs också
Tullinge grundvattenverk stängdes 2011 efter att man hittat PFAS i vattnet. Foto: Leopold Jämtin

I två av kommunens grundvattentäkter är vattnet farligt att dricka. Mätningar har visat på höga nivåer av det farliga ämnet PFAS-11 och risken finns att ytterligare två täkter behöver stängas 2027.

Av kommunens 10 grundvattentäkter är det Tullingeåsen-riksten och Pålamalmen de platser där vattnet kan vara farligt för människor. Problemen med vattnet är svåra att upptäcka eftersom effekterna ofta märks långt senare och problemen kan orsakas av många olika anledningar.

Att få i sig PFAS innebär inte omedelbara risker men kan leda till cancer och andra problem på lång sikt. 2013 stängdes en grundvattentäkt i Rönninge efter att flera personer utvecklat cancer på grund av dricksvatten med för höga nivåer av PFAS.

Det är möjligt att rena dricksvatten från PFAS men det är ganska dyrt, om allt vatten skulle behöva renas handlar det om en kostnadsökning på nästan 25 procent. Det absolut bästa man kan göra är att stoppa utsläppen av PFAS. Idag är PFAS inte lika vanligt som för 50 år sedan, men används fortfarande i många olika typer av produkter och och tillverkning.

Anders Forsberg jobbar med grundvatten på kommunen. Foto: Leopold Jämtin

–  De aktuella grundvattentäkterna är stängda så just nu är det ingen risk att dricka vattnet i Botkyrka. Det mesta av kranvattnet kommer från vattenverket i Norsborg som tar vatten från Mälaren. Däremot finns det alltid en risk att vattenverket slutar fungera, eller att vattnet i Mälaren inte är drickbart längre. Då är det alltid bra med reserver med drickbart vatten,  säger Anders Forsmed som arbetar med grundvatten på Botkyrka kommun.

De flesta grundvattentäkterna i kommunen ligger långt ifrån de påverkade områdena och idag ser man ingen risk för att de påverkas.

Faktaruta:
PFAS är ett samlingsnamn för kemikalier som ofta kallas för evighetskemikalier då de inte bryts ner naturligt och därför finns kvar i naturen för alltid.

Kemikalierna var populära under andra hälften av 1900-talet för sina vattenavvisande egenskaper och användes ofta i regnkläder. De fanns även i brandskum och det är från försvarets brandövningar på 70 -talet som de höga halterna av PFAS i Botkyrka kommer ifrån.
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami