söndag 19 maj 2024

Här blir alla stjärnor för en kväll

Läs också
Funkis
På lördagen samlades folk från hela Botkyrka för att följa Funkisfestivalen, en musiktävling för personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Foto: Siri Flovin

Stämningen var på topp när andra deltävlingen i Funkisfestivalen hölls på Hallunda Folkets Hus under lördagen. En vinnare går vidare till finalen av totalt tretton bidrag.
– Det är helt otroligt att få vara en del av den här festivalen, säger Hanieh Shabani, en av kvällens deltagare.

KULTUR. På lördagen samlades folk från hela Botkyrka för att följa Funkisfestivalen, en musiktävling för personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Drygt tjugo kommuner deltar och de framröstade bidragen går till final på Stockholm Waterfront i juni nästa år.

– Det är fantastiskt roligt, säger Irene Cederborg som är en av arrangörerna för kvällens tävling. Vi vill att så många som möjligt med funktionsnedsättning ska få vara stjärna för en kväll. De får möjlighet att sångöva, välja scenkläder och få hjälp med sminkning.

Funkisfestivalen är något som det pratas om hela året. Festivalen arrangeras genom föreningen Funkisglädje som arbetar med att bredda fritidsaktiviteter för personer med olika funktionsnedsättningar. Botkyrka är med för nionde gången och tävlingen är en höjdpunkt i kommunen.

– Artisterna får välja om de vill skriva en egen låt eller sjunga en cover. Det brukar bli allt från dansband till rap, rock och ballader. I kväll har vi bidrag med solosång, band och bakgrundsdansare. En stor blandning helt enkelt, säger Irene Cederborg.

En som valt en låt med drag i är deltagaren Christer Hillborg.

– Vi är en trio som heter CAR och ska köra “Smoke On The Water”. Vi gillade låten och nu när vi snart ska in på scen känns det lite pirrigt, säger Christer Hillborg när han börjar förbereda sig för showen.

Funkis
En som valt en låt med drag i är deltagaren Christer Hillborg. Foto: Siri Flovin

Två konferencierer ledde kvällens program och publiken fick även följa aktiviteterna på storbildsskärm i Green room, eller “Gold room” som de kallar det. Intervjuer blandades med underhållande skämt och i slutet av kvällen fick publiken rösta tillsammans med juryn – vilket bidrag skulle få representera Botkyrka i Funkisfestivalens final.

– Målet är att deltagarna och publiken ska få ha en riktigt härlig kväll. Föreställningen spelas även in, och i början av nästa år samlas vi för en “After Funkiskväll” för filmvisning och mat för alla som medverkat, både backstage och på scen, berättar Irene Cederborg.

Och vinnaren? Ingen mindre än rockgruppen CAR som nu kommer att hejas fram av övriga Funkisartister och fans.

2 KOMMENTARER

Kommentarer är stängda.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami