tisdag 28 maj 2024

Här blir Huddinges seniorer experter på teknologi

Läs också
Kjell Gustafsson och Bernt Hamrin
Lektionens två deltagare, Kjell Gustafsson och Bernt Hamrin. Foto: Mark Lindstrand

Äldreomsorgen i Huddinge anordnar iPad-kurser för seniorer. Helt gratis får man som senior delta i en fem veckor lång kurs med en och en halv timmes undervisning i veckan. 

— Utvecklingen går alltid framåt och man måste vara med, svarar kursdeltagaren Kjell Gustafsson på frågan om varför han vill lära sig att använda en iPad.

Avtandil Zhgenti, eller Affe som han också kallas, har jobbat inom förebyggande enheten äldreomsorg i Huddinge sedan 2015. Han upplevde att många seniorer frågade om bank-id, digitala signeringar och liknande tjänster på hemsidor. Kommunen har hållit i kurser som riktar in sig på seniorer och teknologi tidigare, just denna kursen har funnits i ett par år.  

– I dagsläget är det nödvändigt med tanke på hur digitaliserat samhället har blivit, säger Avtandil Zhgenti.

Tidigare har de haft möjlighet att erbjuda utbildningar för 10-12 seniorer på kurserna. Idag erbjuds fler kurstillfällen med färre deltagare. När Nytt i Flempan var på plats var två deltagare på plats, Bernt Hamrin och Kjell Gustafsson. 

– Vi är ju en sådan liten grupp, det är det som är idealet, säger Kjell Gustafsson.

– Helt perfekt med två elever, fortsätter Bernt Hamrin.

Fördelaktigt med mindre grupper

Avtandil Zhgenti berättar att i en mindre grupp kan han fokusera mer på varje deltagare och de har större möjlighet att ställa frågor. Med fler deltagare kan det bli svårt att ge var och en rätt stöd.

Tre personer använder iPad
Gruppen tränar på att använda Youtube. Foto: Mark Lindstrand

Kursen är fem veckor och seniorerna får ta med sig iPaden hem mellan lektionerna och repetera det de har lärt sig. Om de stöter på något problem ringer de Avtandil Zhgenti som gladeligen svarar på frågor. 

Planer på eventuell omplacering

Planen är att erbjuda kursen i de olika kommundelarna. Nu är kursen i Skogås men nästa ska eventuellt anordnas i Flemingsberg. 

– Alla seniorer i Huddinge ska få hjälp med att hantera en iPad, säger Avtandil Zhgenti.

Han trycker på hur viktigt det är att ha tålamod. Vissa seniorer har lågt självförtroende när det gäller teknik, menar han, och för dem som aldrig rört en iPad blir det väldigt mycket att ta in. Då måste Avtandil Zhgenti alltid vara där för att visa dem att de kan. 

– Det roligaste med jobbet är att se förändringen. Tyvärr kan jag inte se, men jag hör glimten i ögat.

Avtandil “Affe” Zhgenti
Avtandil “Affe” Zhgenti vann 2023 års temapris för enhetens iPadutbildning. Foto: Mark Lindstrand
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami