onsdag 22 maj 2024

Här finns närproducerad mat i Flemingsberg

Läs också

På infartsparkeringen i Flemingsberg står lokala matproducenter från initiativet Reko varannan onsdag för att sälja och lämna ut getost, grönsaker och kött. Nytt i Flempan har pratat med några av säljarna som arbetar med hållbar mat, direkt från producent till kund.

FLEMINGSBERG. Under onsdagskvällen infinner sig livsmedelstillverkare från närområdet på infartsparkeringen i Flemingsberg för att sälja och lämna ut förbeställda varor. Framför en öppen bagagelucka står Eva Thoreson med sin man Lars och säljer getost från sin gård Gålö gårdsmejeri. De har anslutit sig till plattformen Reko, vars främsta syfte är att låta primära producenter sälja direkt till konsumenterna.

Eva Thoreson säljer getost från Gålö gårdsmejeri. Foto: Lea Rambell

– Det mesta startades upp under pandemiåren när många möjligheter för oss småskaliga mathantverkare stängdes. För flertalet av oss stryptes inkomsten helt under pandemin, så då hakade vi på detta. Det här försörjer vi oss på under vintern, och så har vi öppet i vår gårdsbutik på somrarna, säger Eva Thoreson.

David Lundin och Annika Petersson delar ut soppa med kött från Lövsta Lamm. Foto: Lea Rambell

Bredvid står David Lundin och Annika Petersson med kött från Lövsta lamm. För dem är miljöfrågan ständigt aktuell i verksamheten.

– Vi är närproducerade, giftfria och kan stå för att våra djur har det bra, vilket är det viktigaste. Klimatfrågan är ju jättestor och måste hållas öppen. Jag äter själv inte kött, men jag har börjat prova lite av vårt eftersom jag vet att vi tar hand om dem, säger Annika.

Anna Sundberg från Enöga mat, ansvarig för Reko Stockholm-Huddinge. Foto: Privat

Anna Sundberg är en av dem som först startade Reko i Stockholm. Nu är hon ansvarig för utlämningar i bl.a. Flemingsberg. 

– När Reko nådde Sverige spreds det jättefort, dels för att följarna på Facebook i regel är 55 år och över. De tillhör den generation som kanske har handlat på det här sättet tidigare, när man fortfarande gick till bonden och köpte direkt från gården. Kunderna som visar intresse för vår verksamhet är vanligtvis miljömedvetna människor. De kommer trots tråkigt väder för att de är engagerade och verkligen vill handla av oss.

Vurmen för hållbara val fortsätter att öka nationellt och närodlade produkter konkurrerar starkt mot försäljningen av ekologiska varor, enligt Sveriges Konsumenter. På frågan om hur det lokala deltagandet ser ut i Flemingsberg menar Anna att det finns ett intresse, men att det hade kunnat bli större.

– Dels så har vi utlämningen här, på en bra och tillgänglig plats. Vi är även en del producenter från Huddinge, vi vill ju vara lokala och utgå från så nära som möjligt. Aktiva kunder har vi nog bara ett par hundra stycken och alla de kommer ju inte varje gång, så vi hade absolut kunnat växa. Det vore jätteroligt om Flemingsberg fick reda på att vi är här.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami