torsdag 30 maj 2024

Här hittar du Flemingsbergs billigaste matkasse

Läs också

De allt högre matpriserna med den ökade inflationen har gjort att en matkasse stigit rejält i pris. Men det går att handla billigt om man vet var man bör leta. Nytt i Flempan har jämfört priserna i tre av de största livsmedelsbutikerna i Flemingsberg. Vem har den billigaste matkassen?

Matbutiker i Flemingsberg. Foto: Carlo Karlsson

Gillar du att storhandla? Eller föredrar du att gå från butik till butik? Vi gav oss ut och gjorde en prisjämförelse mellan. Ica Maxi Flemingshallen, LIDL, som båda ligger bredvid varandra nära stationen, och den nyöppnade Willys vid Flemingsbergs Centrum. 

De personer vi intervjuade var osäkra på vilken av dessa butiker som var billigast. En av dem gissade på Ica. 

– Jag tycker att alla butiker är ganska dyra just nu, men jag skulle gissa att Ica Maxi är billigast, säger Flemingsbergsbon William Celic.

Medan en annan var säker på Lidl.

– Ica har mer att erbjuda men Lidls priser är definitivt lägre, säger gymnasieeleven Erik Dahlstedt.

För att ge en generell bild av priserna har Nytt i Flempan valt ut några varor som är vanliga i hushållen. Jämförelsen gick ut på att jämföra butikernas kilo- och styckepris. Vi valde att exkludera specialerbjudanden och varor som är tillfälliga. 

Sammanlagt har vi kollat igenom mer än 100 olika artiklar i de tre affärerna. De artiklar vi har valt att jämföra är några av Sveriges mest köpta varor. Mjölk, bregott, goudaost, Yoggi är några exempel på artiklar som vanligtvis besöker Sveriges hushåll. Självklart skiljer priserna mellan varorna och bara för att en vara är billigare i en butik betyder det inte att de andra är det också. Men i helhet kan man se skillnaden mellan affärerna. Till exempel är kilopriset på Icas paprika runt 30 kronor dyrare än både Lidl och Willys men ris är runt 15 kronor billigare.

Ica MaxiLidlWillys
Mjölk13kr / L12,60kr / L12,60kr /L
Bregott99kr / kg109kr / kg99,84kr / kg
Gouda Ost112kr / kg94,90kr / kg112kr / kg
Yoggi23,90kr / L27,90kr / L22,50kr / L
Rostbröd Jättefranska34,50kr / förp36.90kr / förp37,90kr / förp
Mjöl8,98kr / kg8,38kr / kg8,38kr / kg
Pasta17kr / kg27,80kr / kg14,50kr /kg
Potatis14,95kr / kg12,90kr / kg14,80kr / kg
Paprika92kr / kg58,40kr / kg67,90kr / kg
Tomat54,95kr / kg48kr / kg48kr / kg

Efter undersökningen har Nytt i Flempan kommit fram till att Willys har den billigaste matkassen. Detta stämmer inte bara i Flemingsberg för enligt Matpriskollen och Matspar är Willys den billigaste livsmedelskedjan i hela Sverige. Trots inflationen har deras snittpris haft en lägre ökning.

Lidl är nästan lika billig som Willys, men sortimentet är mindre på Lidl. Majoriteten av deras artiklar består av märken som inte finns någon annanstans och storleken av deras utbud är klart mindre.

Ica Maxi hade det största sortimentet av de butiker vi besökt, utbudet bestod inte bara av mat men även kläder, elektronik och leksaker. Kvaliteten på varorna matchade Willys men deras varor kostade från noll till sex procent mer än konkurrenterna.

Carlo Karlsson

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami