lördag 25 maj 2024

Här kan du lätta på hjärtat

Läs också

I Universitetskyrkans samtalsrum kan studenter och anställda på högskolan dela med sig av sina tankar och funderingar med någon under tystnadsplikt.

– Många studenter kommer hit när det händer väldigt mycket i livet, säger Elisabet Ravelojaona, pastor på Södertörns högskola, och hon fortsätter:

– Det behöver inte alltid vara något traumatiskt som har hänt utan det kan gälla relationer, nya människor eller att man precis har flyttat till en ny stad och saker inte känns riktigt rätt i ens liv. Då kan det vara skönt för en del att komma hit och bara få prata ut.

Samtalsrummet ligger mitt emot före detta Harrys bokhandel. 

Enligt Elisabet Ravelojaona kan studenter och anställda på campus vända sig till henne för både mindre och större problem. Elisabet har också en utbildning i psykodynamisk terapi, vilket hjälper henne att välja bland olika verktyg beroende på vilken typ av hjälp någon behöver. 

Elisabet är studentpastor vid Södertörns högskola. Med henne du prata ut om vad som helst. Foto: Joel Ferlin

– Här får du prata till punkt om vad du vill, där det är du som står i fokus. Det är ganska vanligt att någon kommer in och vill prata för att man känner stress och blir förvånad över att det känns bättre när man kan prata ut om saker, säger hon.

Syftet med Universitetskyrkan är att den fungerar som ett extra stöd för de som behöver det med ett fokus på psykisk hälsa och välmående.
– När man väl får möjlighet att dela med sig saker i ens liv så brukar det lätta på trycket. Om man till exempel har en konflikt i en relation så hjälper det att lägga upp allt på bordet med en utomstående person som man kan bygga tillit och diskutera med, säger Elisabet Ravelojaona.

Fakta – Universitetskyrkan

Universitetskyrkan finns på de flesta högskolor och universitet i Sverige.
Studentprästerna ska tillgodose själavård till personer från alla slags typer av grenar inom kristendomen. Det är ett nätverk av präster, pastorer, diakoner och musiker som välkomnar personer med andra trossystem och bakgrunder utöver den kristna. Universitetskyrkan Stockholm är ett samarbete mellan Svenska kyrkan, Equmeniakyrkan och andra mindre samfund och kyrkor.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami