lördag 5 oktober 2024

Här kommer Huddinge kyrkas hållbara altarblommor odlas

Läs också
Margaretas trädgård under sommarsäsong. Foto: Margareta Vermcrantz

Snittblomsodlaren Margareta Vermcrantz skapar sina egna giftfria och hemodlade buketter. Efter ett förslag till Svenska kyrkan ska hon hjälpa en av Huddinges fyra församlingar att använda hållbara altarblommor som en del i arbetet för att bli klimatneutrala till 2030. 

En mild tisdagsmorgon anländer jag till en stor trädgård i Trångsund. Tillsammans med sin man, den yngsta av tre döttrar och hunden Zlatan bor snittblomsodlaren och före detta socionomen Margareta Vermcrantz. Det var efter Margaretas diagnos av post-covid som omställningen från det tidigare yrket utvecklades till den klimatsmarta verksamhet hon bedriver idag. 

Tillsammans med andra snittblomsodlare är hon en del av en förening vars medlemskrav är att verksamheten måste kunna garanteras vara miljövänlig. När vi går runt i trädgården får vi syn på hennes egenodlade tulpaner som sakta börjar knoppa i hennes odlingslådor.

Här visar Margareta upp de första tulpanerna som börjat knoppa. Foto: Tilda Björk

Hennes verksamhet använder sig aldrig av bekämpningsmedel och har små innovativa idéer för att gynna miljön. Med de blomsterarrangemang Margareta själv skapar kan kyrkan efter användning enkelt kompostera och använda dem till jord vid nya dekorationer på kyrkogården. Förutom att vara miljövänliga får de en fin symbolik till sägnen: av jord har du kommit, jord skall du åter bli. Vilket Margareta säger känns väldigt fint.

Margareta visar undersidan av en av kransarna som hon skapat med hjälp av rester från en tidigare odling. Foto: Tilda Björk

Hela verksamheten är säsongsbaserad med färska blommor under sommarhalvåret och torkade eller hemmagjorda under vintern. Begreppet slow flowers kom från USA för fyra år sedan och handlar bland annat om att man får vänta på blommorna. Idag används starka kemikalier såväl som långa importer inom snittblomsindustrin. 

– Att tänka på hur människor påverkas världen över för att vi ska ha rosor till alla hjärtans dag får mig faktiskt att må dåligt, säger Margareta.

Foto: Tilda Björk

Under lågsäsong skapar Margareta sina egna buketter istället för att importera från andra länder. Hon håller bland annat i workshops där deltagarna får lära sig göra egna blommor av crepepapper. Hon belyser hur kurserna är tänkta att vara en stund av återhämtning för deltagarna. Hur natur och skapande kan ge hälsa är något Margareta också utbildat sig i och erfarit under sin återhämtning från post-covid. 

Precis som Margareta arbetar för att kunden ska ta tillfället att lätta på axlarna och ta en tid för sig själv har hunden Zlatan fått rollen som trivselansvarig.

– Han är en tillgång, efter att han hälsat på alla ger han varje kund lite tid, berättar hon efter att Zlatan gett mig mycket av sin uppmärksamhet.

Foto: Tilda Björk

Margareta förklarar hur hon i möte med sina kunder upplever att människor vill göra något för miljön men att de inte vet vad. 

– Det finns mycket vi inte kan göra, men att fråga var blommorna kommer ifrån, är något vi faktiskt kan göra, menar hon.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami