söndag 19 maj 2024

Här möts spelfantasterna – år efter år

Läs också

I helgen hölls det årliga brädspelskonventet SmashCon i Folkes i Huddinge centrum. Evenemanget anordnas av spelföreningen SMASH, och välkomnar olika typer av besökare. Men vad är det egentligen med brädspelen som lockar besökarna?

KULTUR. Det är tolv år sedan spelföreningen SMASH höll sitt första brädspelskonvent, FlemCon. Då med ett betydligt mindre antal besökare. Det ledde till en årlig tradition som sakta men säkert utvecklades till SmashCon.

— Allt började med ett konvent på Södertörns campus där vi fick runt 25 besökare. Sedan bestämde vi oss under sommaren för att starta en förening, säger Åsa Enström Garnström, ordförande i spelföreningen SMASH. Därefter började vi hålla ett konvent varje år, fortsätter hon. 

Spelföreningens grundare är före detta studenter på Södertörns högskola.

—Några av oss pluggade miljöutveckling, och en pluggade till förskollärare, säger Åsa Enström Garnström.

Leo Borg, Felicia Gustafson & Åsa Enström Garnström. Foto: Gustav Holmberg

Idag hålls SmashCon i Huddinge Centrum för hundratals besökare. I lokalen finns spel att låna och på plats finns även fleraspelutvecklare. Jacob Fryxelius, ordförande för FryxGames och designer för populära spel som Terraforming Mars, är en av dessa. Jacob berättar för Nytt i Flempan vad han tror det är med brädspel som lockar folk till hobbyn. 

— Det är flera saker. Framför allt är spel överhuvudtaget en verklighetsflykt. Man får syssla med något som man inte får göra till vardags, som att vara ledare för ett storföretag eller rädda världen, säger han. Man kan vara hjälte för en dag. Och att kunna sitta ner med vänner och vara tillsammans tror jag är en viktig bit också. 

Brädspelsdesignern Jacob Fyxelius. Foto: Gustav Holmberg

Just samhörigheten i brädspel tycks vara en av hobbyns mest uppskattade aspekter. Filip Åkerman har spelat i över tio år, men i år besöker han SmashCon för första gången. 

— Det är ett roligt sätt att umgås, helt enkelt, svarar han. Sen är det kul med problemlösning som man får göra tillsammans.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami