lördag 25 maj 2024

“Hela människan” väljer altruism före shoppinghets

Läs också
Second hand & café. Foto: Niki Tegeland

I veckan drog “Black Week”, som avrundas till helgen med Black Friday, igång. Den amerikanska shoppingimporten lockar med mängder av erbjudanden och extrapriser. Några som inte följer med strömmen är organisationen “Hela människan” som istället ägnar åt det altruistiska initiativet “Giving Tuesday”.

Second hand-butiken på Hela människan i Tumba är långt ifrån tom på folk, trots att det är just efter öppning en torsdagsförmiddag. De flesta i butiken har jackor med verksamhetens röda logga på. Man skulle kunna tro att det är extrainsatt personal inför den stundande shoppinghelgen. I själva verket är det butikens många personer som arbetstränar.

Mats Wåhleman och Lauretta Gfröfer. Foto: Niki Tegeland

Mats Wåhleman är verksamhetschef och Lauretta Gfrörer är personalansvarig på Hela människan i Tumba. Organisationen är inte bara en second hand-butik utan erbjuder öppen dagverksamhet, arbetsträning och socialt stöd i olika former. De bedriver inga Black Friday-kampanjer i sin verksamhet.

– Vi jobbar istället med att alltid ha stadiga, låga priser, säger Mats Wåhleman. 

Som motpol till Black Friday anammar Hela människan istället konceptet “Giving Tuesday”. Dagen infaller på tisdagen veckan efter Black Friday-helgen, alltså den 28 november i år. Det är ett globalt initiativ som startade 2012 i USA som reaktion på Black Friday och det stora fokus som läggs på ökad konsumtion. Dagen uppmanar till att bidra till välgörenhet istället för konsumtion.

–  Folk som handlar här kanske inte kan skänka mer än 20 kr, säger Lauretta Gfrörer om insamlingskampanjen. Men det gör stor skillnad för de utsatta i samhället som vi försöker finnas som stöd för, fortsätter hon.

Hela människans gensvar på Black Friday är ett exempel på hur verksamheter kan arbeta med frågor om hållbar utveckling och konsumtion. Enligt FN:s mål om en hållbar konsumtion och produktion behöver världen, och framför allt väst, ändra sina vanor. Det är en nödvändighet att ställa om till en mer hållbar konsumtion och produktion, för att minska vår negativa påverkan på klimat, miljö och människors hälsa.

Idag är Hela människan i Tumba öppen kl 10.00-15.00 och på lördag kl 10.00-16.00. Då kan man besöka butiken för att lämna in sina gamla prylar, eller skänka en slant till organisationens välgörenhetsarbete.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami