söndag 19 maj 2024

Historiska fynd i Botkyrka Kyrka

Läs också
Beatrice Lönnqvist är kyrkoherde i Botkyrka kyrka. Foto: Arne Hyckenberg

Botkyrka kyrkas renovering avslöjar historiska fynd. Upptäckterna ger en inblick i Botkyrkas förflutna genom århundradena. 

– Det berikar oss och ökar förståelsen för våra kristna förfäder, säger arkeologen Sofia Prata.

En renovering av den medeltida kyrkan har pågått sedan 2019. Nu har ett flertal arkeologiska upptäckter gjorts inne i kyrkan.

Historiska fynd

Mynt från 16- och 1700-talen, bokbeslag för psalmböcker som troligtvis föreställer Sankt Botvid, en speltärning i horn från 1100-talet, en runsten och mer därtill. Man tror att kyrkobesökare från förr kan ha tappat föremålen när de besökt kyrkan. Ett gravvalv med sju gravar hittades också. Arkeologen Sofia Prata berättar att skeletten är välbevarade, men kistorna har förmultnat, därför vet de inte exakt vilka namn som står på gravarna.

– Vi kan inte heller säga ett exakt årtal, men om man jämför formen på kisthandtagen med liknande fynd i andra undersökningar rör det sig sannolikt om tidigt 1600- eller 1700-tal, säger Sofia Prata.

Hon berättar även om den unika och roliga upplevelse hon haft under projektets gång. Eftersom att allt utspelar sig i kyrkan tycker hon att det blir ett annat resonemang och förståelse nu när alla fynd har någon sorts koppling till Botkyrka kyrka.

Fyra bokbeslag som troligtvis föreställer Sankt Botvid har hittats på området. Foto: Arne Hyckenberg

Upptäckternas betydelse

Vilken betydelse kan fynden få för Botkyrka?

– Tack vare fynden kan vi berätta om kyrkans historia som gett namn till hela kommunen, det är en pusselbit. Fynden skriver såklart inte om hela kristendomens historia men det berikar oss och ökar förståelsen för våra kristna förfäder, förklarar Sofia Prata.

Kyrkoherde Beatrice Lönnqvist har också  positiva tankar kring fyndens betydelse  för kommunen.

– Jag hoppas att fynden kan hjälpa oss att berätta om människor som har varit i Botkyrka. Naturligtvis de som har varit i Botkyrka kyrka men kanske också de som har levt i Botkyrka omnejd.

Arkeologen Sofia Prata på utgrävningen i Botkyrka kyrka. Foto: Arne Hyckenberg
Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami