lördag 18 maj 2024

Hit flyttar Flemingsbergs bibliotek

Läs också

Nu är det bestämt att Flemingsbergs bibliotek flyttar till nya lokaler i Fleminghallen.

– Jag är glad att kulturutbudet utvecklas i Flemingsberg, säger Bo Källström (L) ordförande i kultur- och fritidsnämnden. 

Hit flyttar Flemingsbergs bibliotek. Foto: Ella Zilén.

KULTUR. Beslutet om flytten kom redan 2019, men planeringsarbetet stannade upp efter beslut av hyresvärden. Nu är planeringen i gång igen, och enligt bibliotekets enhetschef Eva Nilsson förväntas flytten vara klar våren 2023.

-Biblioteket är bara en popup-verksamhet i dag. Så klart är det jättekul att vi ska få nya och fina lokaler, säger Eva Nilsson. 

Idrott och kultur på samma plats

På Huddinge kommuns hemsida kan man läsa att tanken  med flytten är att skapa en plats där alla kan mötas och känna sig välkomna. I Fleminghallen finns två sporthallar anpassade för en mängd olika sporter och aktiviteter. Snart kommer alltså idrott och kultur finnas på samma plats vilket ska bidra till fler besökare och deltagare.

-Över tid vill vi utveckla verksamheterna och få en härlig blandning med bibliotek, idrott och hälsa, säger Eva Nilsson.

För Bo Källström (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, var det ett enkelt beslut att flytta biblioteket när möjligheten kom. 

-Bibliotekets gamla lokaler var inte toppen, och vi hade lediga i Fleminghallen, så då valde vi att använda dem, berättar Bo Källström.

Central plats

Första steget i processen är att anpassa det nya utrymmet efter bibliotekets behov. En del av arbetet blir att utnyttja Fleminghallens stora entréplan och bygga färdigt caféet på bottenplan. Förhoppningen är att Fleminghallen ska bli en naturlig mötesplats och det ska caféet bidra till. Flytten kommer också innebära en mer central plats för biblioteket. Fler personer från olika stadsdelar får lättare att ta sig till lokalerna. 

-Det blir stora förändringar med nya fräscha lokaler, modern utrustning och ett mer centralt läge. Med flytten kommer biblioteket bli mer lättillgängligt för folk i exempelvis Visättra, förklarar Bo Källström.

Biblioteket är kvar på sin tillfälliga plats i Flemingsberg centrum till dess att verksamheten slår upp dörrarna på de nya lokalerna i Fleminghallen.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami