söndag 19 maj 2024

Hitta ut med Hittaut

Läs också
Torbjörn Eriksson är ansvarig för Hittaut i Huddinge. Foto: Adam Skär

För 16 år sedan började friskvårdsprojektet Hittaut strax utanför Jönköping. Sedan dess har det spridits över hela landet. I år är det tre år sedan Huddinge gav sig in i leken, med målet att göra orientering roligt och tillgängligt för alla.

Hittaut är ett friskvårdsprojekt som samordnas av Svenska Orienteringsförbundet (SOFT) och arrangeras av lokala orienteringsklubbar. För att delta laddar man ner Hittaut-appen och registrerar sig. Det går ut på att leta upp markerade kontroller och registrera bokstavskoden. Man kan ge sig ut när man vill under sommarhalvåret och välja passande svårighetsgrad.

Torbjörn Eriksson är ansvarig för att sköta driften av Hittaut i Snättringe SK. Han menar att en av projektets främsta styrkor är att vem som helst kan ansluta sig till Hittaut.

– Jag tror främst att det hjälper de som kanske vill ge sig ut men inte vill anmäla sig till en klubbverksamhet. Vissa vill ju träna men andra vill hellre upptäcka naturen i sin egen takt.

Foto: Adam Skär

Alla ska kunna delta

Att alla kan delta är en av de viktigaste aspekterna för Hittaut. Vill man bara komma ut kan man ta del av de enklare spåren. Vill man tävla om priser kan man satsa på att ta så många checkpoints som möjligt. På Hittauts hemsida förklarar de hur det finns anpassade kontroller längs gångvägar som gör det enklare att nås med hjul. Den enkla tillgängligheten är någonting Torbjörn Eriksson tror kan hjälpa locka ännu fler att komma ut och röra sig.

– Det bästa är att helt enkelt få se folk röra sig. Vi vill ju alltid locka till exempel föräldrar till barnen inom vår verksamhet att också orientera, så att de får bestämma själva tror jag hjälper.

Målet med projektet är att alla som vill ska kunna vara med. Foto: Adam Skär

Varför görs detta?

Som en ideellt driven organisation ligger huvudfokuset på folkhälsan och att deltagarna upptäcker sitt närområde. En del av arbetet är att se till att varje deltagare har ett flertal kontroller nära där de bor för att kunna prova på appen. Många kontroller kan även sitta på informationstavlor nära en kulturell plats, någonting Torbjörn Eriksson menar har gett positiv respons från deltagare.

– Man ska ju lära sig någonting också. Det har varit några som har ringt in och sagt hur glada de blir av att lära sig.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami