tisdag 21 maj 2024

Hobbyn växte till framgångsrikt företag

Läs också
Bild: Privat

JOBB & PENGAR. Pia Hedenblad vann utmärkelsen Årets nyföretagare i Botkyrka 2021. Priset delades ut i november av Nyföretagarcentrum i Huddinge och Botkyrka som är rådgivare för personer som startar eget. Nytt i Flempan har träffat vinnaren Pia Hedenblad. Hur ser framtiden ut för trädgårdsbranschen?

Pia Hedenblad har bakgrund inom IT-branschen och senast som affärsområdeschef. Nu är det lite drygt två år sedan som Pia Hedenblad sadlade om till egen företagare. 2017 valde hon att läsa till trädgårdsarkitekt på Trädgårdsakademin och i dag driver hon Hedenblads Trädgård & Design AB.

– Det var den inre gröna drömmen som knackade på. Den har funnits där sedan jag var med mamma på kolonilotten som barn. Jag ville göra det som kändes rätt i hjärtan och inte behöva ångra att jag inte gjorde det, säger Pia Hedenblad.

Framtidsspaning på trädgård

På frågan vilka trender hon kan se inom trädgård svarar hon att pandemin har gjort hemmiljön viktigare då många vistas mer hemma. Allt fler 80-talister och 90-talister med barn tycker odling är viktigt. Många vill kunna odla själva och gärna sådant som går att äta.

Men även pensionärer som äntligen får tid över att odla sin trädgård när de kunnat ta bort gungor, sandlådor och fotbollsmål.

Pia Hedenblad säger att många trädgårdsarkitekter numera föreslår växter som kräver mindre vatten. I Huddinge, Botkyrka och Flemingsberg har somrarna varit torra det senaste åren och det är inte alltid det regnar tillräckligt. Det finns ett behov av tåliga växter som inte behöver extra vattning. Det är både hållbart eftersom det inte kräver vattenresurser och skapar en mer lättskött trädgård.

Tänk rätt växt på rätt plats”

Fem tips från Pia Hedenblad om du funderar på att forma om en trädgård eller anlägga en ny.

Väderstreck – var är det är soligt och var är det skuggigt?
Jordmån – är jorden mager, sandig eller bördig?
Läge – tänk rätt växt på rätt plats, läs på om växter.
Funktioner – vilka behov finns i trädgården? Det kan vara sittplatser för kvällssol och morgonsol.
Skynda långsamt – om du precis har flyttat in i ett hus med uppvuxen trädgård.

Har du ingen egen trädgård finns det många växter som trivs i solen på balkongen som tomat och örter. Även bostadsrättsföreningar har börjat upplåta mark för odling.

Text: Karin von Scheele Pettersson

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami