tisdag 21 maj 2024

Hög arbetslöshet i Botkyrka – kvinnor mer arbetslösa än män 

Läs också

Arbetslösheten i Botkyrka har de senaste fem åren legat över riksnivån. Det är bland kvinnor som arbetslösheten är störst. Linnea Stigsäter på Arbetsförmedlingen i Botkyrka förklarar vad det beror på.

Arbetslösheten i Botkyrka är den näst högsta i hela landet. Kommunen ligger endast bakom Södertälje i mätningarna. De senaste fyra åren har Botkyrka stått ut med sina siffror och arbetslösheten i kommunen totalt sett ligger på 13,1 procent. Bland kvinnor ligger siffran på 13,9 för 2021.   

Linnea Stigsäter är enhetschef för arbetsförmedlingen i Huddinge-Botkyrka. Hon menar att utbildningsnivån och rätt kompetens är de största anledningarna till att siffrorna ser ut som de gör.  

– Det här handlar om rätt matchning. Många av de företag som letar arbetskraft upplever att många människor saknar rätt kompetens. Även befolkningen ökar i kommunen så det blir fler invånare som ska dela på jobben, säger Linnea Stigsäter.  

Hög arbetslöshet i Botkyrka. Totalt sett ligger den på 13 procent men det är 8 procent i hela riket. Visualisering: Ahmed Abdigadir Musse

Vi vill satsa på utbildning  

Linnea Stigsäter förklarar vidare att hon tror lösningen på den höga arbetslösheten ligger i utbildning för de som söker arbete i kommunen.  

– Fler personer behöver börja reguljära studier. Med gymnasiekompetens så vet vi att anställningsbarheten ökar. Ungefär 40 procent av de som är inskrivna hos oss saknar en gymnasiekompetens så det är där vi måste börja.  

Kvinnor utan gymnasialutbildning är den gruppen som står ut mest. Dessa har mycket svårt att komma in i arbete. Uppemot 32 procent av denna grupp saknar arbete idag. För hela riket ligger siffran på 26 procent.  

– För kvinnor generellt handlar det om att matcha lågutbildade kvinnor med sociala företag och arbetsmarknadsutbildningar. Vi har ju olika aktörer som kan erbjuda dessa tjänster till dem. Men i helhet handlar det om att matcha olika typer av utbildningar till dessa personer, säger Linnea Stigsäter till slut.  

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami