tisdag 28 maj 2024

Hög närvaro i Flemingsbergs kyrka på advent

Läs också

2021 minskade antalet medlemmar i Huddinges pastorat med 2,3 procent. I Flemingsberg sjönk siffran ytterligare med nästan 4 procent, enligt Svenska kyrkan. Trots detta är ingen stol tom när kyrkan i Flemingsberg kallar till gudstjänst med kör och musik första advent.

Foto: Lea Rambell

FLEMINGSBERG. Trenden av sjunkande antal medlemmar i Svenska kyrkan har även kommit till Flemingsbergs samfund som tappat drygt 150 medlemmar under förra året. Det är dock svårt att tro när man kliver in i Flemingsbergs kyrka den första advent. I entrén är det fullt av folk som köper bröd, julpynt och som sedan dricker sitt kaffe i Språkcaféet. Inne i själva kyrkan finns knappt någon sittplats ledig när gudstjänsten väl dragit igång.

Engagemanget i kyrkan ökar vid jul

Helena Hedlund är församlingsherde och präst i Flemingsbergs kyrka. Hon menar att engagemanget i regel blir större när julen närmar sig.

– Advent och jul gör att många kommer lite oftare till kyrkan för traditionens skull, man vill lyssna till musiken och sjunga med i psalmerna. Sedan så är det lite olika med närvaro beroende på vilken tradition man har med sig. För svenskar ligger det delvis i kulturen att komma hit under julen. Eftersom så många olika nationaliteter är representerade här kommer en del besökare på söndagar klockan elva oavsett om det är advent eller inte.

Foto: Lea Rambell

Enligt Helena Hedlund är det aldrig tomt i kyrkan. Dörrarna står öppna från måndag till fredag och en ständig ström av människor kommer även när det inte är gudstjänst. Likväl anstränger man sig för att engagera fler.

– Vi brukar stå ute runt advent och Lucia och bjuda på glögg för att visa att vi finns här. Under allhelgona delar vi ut ljus för att hjälpa folk att fira högtiden, säger hon.

“Det krävs ingenting av dig”

På frågan om vad som är det bästa med att jobba i Flemingsberg säger Helena Hedlund att alla olika typer av människor, nationaliteter och religionstillhörigheter som besöker kyrkan gör att arbetet känns meningsfullt.

– Vi kan bidra med att skapa en plats där man kan umgås, stötta varandra och hjälpa folk att hitta ett sammanhang. Just Flemingsberg är utpekat som ett utsatt område, vilket gör vår närvaro ännu viktigare. Dessutom finns det inte så många andra mötesplatser där man kan vistas utan att behöva konsumera någonting. Hos oss behöver du inte vara konsument, patient eller vad det nu kan vara för att få komma in. Det krävs ingenting av dig.

Senaste nyheterna

Hallå där, Maria Wolrath Söderberg!

Nytt i Flempan har träffat retorikern och författaren Maria Wolrath Söderberg.

Läs också...

Close Bitnami banner
Bitnami